četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Proizvodnja mlijeka smanjena, male farme se gase

Proizvodnja mlijeka smanjena, male farme se gase

Proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori je smanjena u odnosu na prošlu godinu, prvenstveno zbog porasta svih inputa, što je uslovilo da svi farmeri rade sa gubitkom, a pojedine male farme, posebno na sjeveru, su se i ugasile. Iz Udruženja stočara Danilovgrad očekuju da se situacija sa proizvodnjom poboljša uvozom 850 junica koji je planiran do kraja godine.

Lakić napominje da je potreban veći i razvojni agrobudžet Lakić napominje da je potreban veći i razvojni agrobudžet (Foto: TVCG)

Kako je gostujući u Jutarnjem programu RTCG kazao predsjednik Udruženja Vlado Lakić, možemo proizvoditi više mlijeka, međutim problem je sa oktupljivačima.

„Imamo malu količinu dnevnog mlijeka, više uvozimo UHT mlijeko i prerađevine. Sirovog praktično da i nemamo. Uvoz je iz država okruženja milion litara UHT, a ostala 20 miliona litara. Ta situacija ne ide na ruku proizvođačima. Otkup mlijeka opao je u odnosu na prošlu godinu, problemi su veliki. Desilo se da tržište Crne Gore ne može da izdrže ovaj pritisak, i proizvođači posluju sa gubitcima već dvije godine“, kazao je Lakić.

Kako je napomenuo nije problem u isplati subvencija, već u tome da one više nijesu dovoljne da bi se poslovalo rentabilno. Uz najave iz EU da se i one moraju smanjivati Crna Gora će biti u još većem problemu.

„Svi se moraju uključiti u rješavanje. Zbog krize na tržištu država je pomagala, ali raspođela tog kolača između nas, otkupljivača, distributera i marketa je pogrešna. Veće farme su mogle bolje da opstanu, ali ne da rentabilno poslujemo. Mi smo inicirali radnu grupu koja će pratiti stanje na terenu, ali nije ona dovela do nekog boljitka. Potrebno je proizvođačima povećati otkupnu cijenu za 10 do 15 centi po litru“, Kazao je Lakić.

Napominje da je problem i sa pogodsnim gorivom, i taj dio se mora zakonsi urediti kako bi proizvođačima bili smanjeni troškovi. Ministarstvo je uradilo popis državnog zemljišta i očekuje da će i to pomoći da se naravi razbojna strategija.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ako nema termina u ambulanti, ima kod privatnika

Ministarstvo zdravlja, ali ni Fond za zdravstveno osiguranje ne odgovaraju o rezultatima provjere rada doktora …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.