četvrtak , 6 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Pronađeni paraglajderisti nakon 30 sati provedenih u provaliji

Pronađeni paraglajderisti nakon 30 sati provedenih u provaliji

Akcija izvlačenja povrijeđenih paraglajderista okončana jutros oko tri sata

Dvojica paraglajderista, njemački državljanin Štefan Hajman (45) i državljanin Rusije A. M, koji su u noći između četvrtka i petka nestali tokom spuštanja sa Vrsute, pronađeni su živi, kazao je pripadnik Službe zaštite i spašavanja Bar, Aco Vulević.

Vulević je za portal Primorski.me kazao da je akcija izvlačenja povrijeđenih okončana jutros oko tri sata.

„Pronašli smo ih nepunih pola sata prije ponoći na oko 100 metara od mjesta gdje su poletjeli“, rekao je Vulević.

On je kazao da iako je potraga bila prekinuta zbog lošeg vremena oko 19 časova da nije mogao da se pomiri sa činjenicom da nisu našli dva čovjeka i da je krenuo sa kumom Draganom put vrhova Vrsute.

„Našoj sreći nema kraja, našli smo ih obojicu“, kazao je Vulević za Primorski.me

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar su počeli potragu u petak ujutro u rejonu Vrsute za njemačkim državljaninom Štefanom Hajmanom (45), turistom i ruskim državljaninom A.M. pilotom koji su u četvrtak poslepodne nestali tokom spuštanja sa Vrsute paraglajderom dvosjedom. Potragu je na kratko zaustavilo loše vreme, jaka kiša i vjetar, a magla je sužava vidno polje.

U cjelodnevnoj potrazi za nestalim paraglajderistima, osim pripadnika barske Službe zaštite i spašavanja, bili su uključeni i Vojska Crne Gore, Uprava policije, Regionalni centar Uprave policije, Granična policija, rendžeri iz Nacionalnih parkova, helikopter i dronovi. Helikopter Vojske Crne Gore letio je skoro do 18.30, a termovizijski dronovi su bili nešto ranije povučeni zbog istrošenih baterija.

Direktorata za vanredne situacije u MUP Crne Gore Miodrag Bešović kazao je da ovakve potrage otežava činjenica da se u mnogim slučajevima, kada je vožnja paraglajdera u pitanju, „ne poštuje zakon, pa se polijetanje ne prijavljuje niti Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, niti Operativno komunikacionom centru Uprave policije“.

Primorski.me navodi da polijetanja paraglajdingom sa Vrsute nemaju odobrenja

Izvor-vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Manasttir Tumane pokloničko putovanje nedelja 16.10.2022

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.