nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Proslavljena Sveta Petka – hramovna slava i osam vjekova autokefalnosti SPC

Proslavljena Sveta Petka – hramovna slava i osam vjekova autokefalnosti SPC

U prisustvu mnogobrojnih vjernika juče je u Crkvi Svete Petke proslavljena Sveta Petka – hramovna slava. Nakon svete arhijerejske litrgije koju su služili episkop mileševski Atanasije, episkop buenosaireski i južnocentralno-američki Kirilo sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije mileševske centrom grada krenula je litija koja je završena ispred Crkve rezanjem slavskog kolača. Domaćin slave ove godine bio je Predrag Cvijović.

U besjedi episkop Kirilo istakao je da Pljevljima treba Buenos Aires ( dobar vazduh).

– U ovoj litiji smo se pomolili za blagorastvorenje vazduha, izobilje plodova zemaljskih, da Gospod sačuva ovaj grad od gladi, pomora, zemljotresa, poplava, požara, rata, mržnje i zlobe i od svake negativne stvari.Mnogo smo vidjeli za ova dva dana u Eparhiji mileševskoj.Služili smo sa drugim arhijerejima sa mnoštvom naroda, slušali pjevanje divnih horova iz Eparhije mileševske kao i gostiju.Takođe, ovde vidim divne horove, brojni narod i sve je u znaku i pod krilima Bijelog anđela – vjesnika vaskrsenja – istakao je vladika Kirilo.

Svečana akademija povodom proslave Svete Petke i osam vjekova autokefalnosti SPC održana je sinoć u prepunom Domu kulture u organizaciji Eparhije milešvske –  crkvene opštine Pljevlja, Spskog nacionalnog savjeta i Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“. Na Akademijsi su govorili: episkop mileševski Atanasije i Radomir Popović, profesor sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, a program su upotpunili Hor Sveti Velikomučenik Stanko iz Nikšića, dječiji ansambl KUD-a „Pljevlja“, etno pojac Ljuba Manasijević, guslar Vaso Đondović i pjesnici Rajko Palibrk i Milenko Jović.

svecana akdemija

akdemija 2

Vladimir Popovic

Rajko, Vaso

Ljuba Mansijevic

Milenko Jovic

hor Niksic

kud pljevlja

 

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Proslava hramovne slave Sv. Petke

Proslava Svete Petke uz molitvu, litiju i duhovnu muziku

  Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja najavila je proslavu hramovne slave 27. oktobra. Toga dana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *