nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Protest bivših radnika „Vektra Jakić“ zbog neisplaćenih zarada

Protest bivših radnika „Vektra Jakić“ zbog neisplaćenih zarada

Pojedinim bivšim radnicima „Vektre Jakić“ firma duguje 45 i 30 plata a pojedinim fali doplata radnog staža za dobijanje naknade od ZZZCG do odlaska u penziju. Ispred kapija firme protestovali su 24. marta i zatražili isplatu zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje od strane države, a prihvatljiv im je i stečaj. Podsjetili su da je dnevni kapacitet „Vektre Jakić“ da reže 500 kubika rezane građe, za 8 sati pravi se 100 tona peleta. Cijenu građe je 250 evra za kubik građe a tona peleta 280 evra. bivši radnici kažu da je od 200 radnika, angažovano 10 radnika, od septebra 2021. g, na energani kako instalacije ne bi zaledili, koji redovno primaju platu, a da platu ne primaju angažovani u upravi. Proizvodnja u Vektri Jakić zaustavljena je 2018. godine. Bivši radnici predali su zahtjeve „Vektri Jakić“ i čekaće odgovore šest dana.

Prenosimo informaciju RTCG.

„Odavno krug ispred „Vektre Jakić“ nije bio puniji, ali prisutni nijesu došli na posao, već da traže zarađeno.

Ne boli ih samo odnos bivšeg poslodavca, boli i to što je izostala bilo kakva pomoć cijelog društva. Većina ih kažu nezaposlena.

Svi smo porodični ljudi, ali već tri godine niko nas nije pitao možemo li i od čega izdržavamo familije, kazao je jedan od radnika Mirsad Džidić.

Od bivše firme traže isplatu plata i povezivanje staža, a od države da preuzme upravljanje kompanijom i obnovi proizvodnju. U suprotnom će, kažu, početi svakodnevne proteste.

„Biće sigurno blokada, nekih protesta će biti ali mirnih. Ne znamo još kako ćemo se dogovoriti“, kazao je Žarko Mazalica.

Radnicima je i stečaj prihvatljiva opcija, jer bi tada, kažu, namirili svoja potraživanja, a bio bi im povezan i radni staž za period od 2017. do 2021.godine.“

Protest bivših radnika Vektra Jakić
Protest bivših radnika Vektra Jakić

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Golovi sa meča Budućnost – Rudar

Golove sa jučerašnjeg meča Budućnost – Rudar u okviru prvog meča polufinala Kupa možete pogledati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.