ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Protest podrške Mašovićima „Stop razdvajanju brata i sestre“

Protest podrške Mašovićima „Stop razdvajanju brata i sestre“

Radost roditeljstva i ljubav prema djeci obasjala je srca roditelja Abele i Ensara Mašovića koji nisu postali biološki roditelji već po opredjeljenju da usreće djecu koje nemaju roditelje. Usvojili su dječaka Novaka a za njegovu sestru Minu postupak usvajanja je u toku. Potresno je danas bilo ispred Centra za socijalni rad, gdje je nekoliko stotina Pljevljaka, došlo da pruži podršku porodici Mašović koja se bori da njihova djeca ostanu da žive zajedno u porodičnom domu u Pljevljima. Već dva mjeseca porodica Mašović vodi bitku za usvajanje njihove djevojčice koju je beranski Centar za socijalni rad danas trebalo da preuzme, kako bi je usvojila porodica iz Tivta. Suze su kvasile lica svih prisutnih jer niko nije bio imun na postupak razdvajanja brata i sestre koji su dio porodice Mašović.

Naime više stotina sugrađana podržalo je  porodicu Mašovića ispred Centra za socijalni rad tražeći od nadležnih da ne razdvajaju brata i sestru koji su, nakon što ih je majka ostavila, smješteni u ovu porodicu. Naime Abela i Ensar su usvojili dječaka od tri i po godine, a na hraniteljstvu u njihovoj porodici je njegova rođena sestra koja ima dvije godine i dva mjeseca, Mašovići su pokrenuli postupak za usvojenje i djevojčice ali danas je trebalo iz Centra za socijalni rad iz Berana da preuzmu djevojčicu kako bi je dali na usvojenje drugoj porodici.

Mašovići su među nađim sugrađanima prepoznati kao požrtvovani roditelji koj ovoj djeci pružaju toplinu i ljubav kao da su im biološki roditelji.

-Naš jedini cilj je da djeca ostanu zajedno.Nadam se da će se ovo riješiti u njihovu korist. Ovu bitku vodimo već dva mjeseca. Nadala sam se da će neko odgovoriti na naš zahtjev, ali do sada ništa nismo dobili – istakla je Abela.

Na protestu su majke nosile transperente:  „Pljevlja za djecu“, „Stop razdvajanju brata i sestre“, „Neću da živim bez moga brata, ne razdvajajte nas iz jednoga jata“… a  podršku su pružila i djeca iz vrtića, srednjoškolci …

Abela je zahvalila svim ljudima koji su ih podržali, naglašavajući da ne gube nadu da ne postoje dobri ljudi.

Iz resornog Ministarstva su juče kazali da je formiran stručni tim koji će preispitati postupanje svih nadležnih organa u slučaju hraniteljske porodice i da će se do donošenja nalaza tog tima obustaviti sve radnje u vezi sa tim slučajem.

Branka Danilovič, direktorica Centra za socijalni rad, kazala je da su obavijestili o ovom slučaju Ministarstvo finansija i socijalnog staranja koje je formiralo stručni tim koji će razmotriti sve okolnosti i odlučiti kome će povjeriti djecu u njihovom najboljem interesu. Danilović je dodala da  Centar za socijalni rad iz Berana donosi odluku pošto su djeca iz Berana.

-Centar za socijalni rad iz Berana je u kontaktu Ministarstvom za povjerovanje djece i sigurno će donijeti ispravnu odluku o tome kome će djecu povjeriti, kazala je Danilović.

Sugrađanin Vanja Čogurić je u ime svih roditelja, ali kao i  dugogodišnji prijatelj ove porodice, pitao zašro ljudi iz Berana nisu došli da objasne  postupak onemogućavanja  porodici Mašović da usvoje djevojčicu.

-Meni je nepojmljivo  da neko hoće da rastavi brata i sestru. Kakav je to um? Nadam se da će konačan odgovor biti brz i pozitivan. Garantujem da neka djeca ne dobijaju toliko ljubavi od svojih bioloških rodtelja kao ova djeca od Abele i Ensara – zaključio je Čogurić.

Naša sugrađanka Z.D. nije mogla da zaustavi suze na licu jer za 14 godina braka nije mogla da se ostvari kao roditelj. Ona kaže da već devet mjeseci ona i suprug čekaju na usvajanje djeteta, i da su se na taj korak odlučili po uzoru na Abelu i Ensara. Boli je to što porodica iz Tivta, koja ima jedno usvojeno djete, sada želi drugo i to na način da razdvoji brata i sestru.

„Nekome se daje dvoje djece a nekom ni jedno a u Bijeloj je 80 djece. Da li je moguće da jug ima prednost u odnosu na sjever i kada je proces usvajanja u pitanju“, pita sugrađanka dodajući da u Pljevljima dvije porodice čekaju na usvajanje djeteta.

.Opširnije u narednom broju “Pljevaljskih novena”

20211216_095614

Ensar i Abela Masovic sa  djecom
Ensar i Abela Masovic sa djecom

 
20211216_100106

Podrska za porodicu Stupar
Podrska za porodicu Mašović

20211216_101130

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.