nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Protesti, podjele, povjernje i poruke

Protesti, podjele, povjernje i poruke

Grupa građana je i večeras izrazila protest zbog imenovanja Harisa Đurđevića za načelnika CB Pljevlja. Oni su bez riječi nosili transparente “DPS batinaš ne može biti načelnik CB”, “Đurđeviću, pucaj” na kome je nacrtana meta. Svi politički subjekti su se oglasili povodom protesta u Pljevljima. Reis Islamske zajednice u CG Rifat Fejzić na tviter nalogu je napisao ako ovo u Pljevljima nije šovinizam ne znam onda šta je pitajući “ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori-da li imamo pravo na vazduh“ . Načelnik Đurđević nije se oglašavao po pitanju optužbi upućenih za njegov raniji rad a VD direktor Uprave policije zatražio je valjane dokaze o navodima za batinjanje i prijetnje upućene učesnicima litija.

I ovaj događaj poslužio je da pokaže neskrivenu mržnju, nastalu kao posledica višedecenijskih podjele i dobijanja privilegija u Crnoj Gori a koje se danas zovu “uhljebljenja”, koja bukti na društvenim mrežama. U građanskoj državi CG sve je češće u opticaju riječ četnici koji pristalice bivše vlasti, pripadnici novoosnovanih komitsko -patriotskih organizacija, pripisuju građanima srpske nacionalnosti. Ljubav prema državi CG komite ispoljavaju pjevajući ustaške hitove. Netrpeljivost se ispoljava kroz lična mjerenja nacionalizma, građanske opcije, šovinizma i fašizma a u opticaju su riječi pune omalovažavanja suprotnog mišljenja, pa se za govor navodi “lajanje”, za ljude “paščad”, “gamad” … Svi osuđuju šovinističke poruke ali se one ne stišavaju.

“Oni koji su se poslednjih 15 godina zdušno borili da Srbin ne bude šef bilo čega doprinijeli su stvaranju ovakve klime i danas nekog prozivaju”, smatra Pljevljak Darko Palibrk, diplomirani sociolog, bez radnog staža, koji osuđuje sve šovinističke poruke pa ma s koje strane dolazile i predlaže da ih sve treba procesuirati.

Radnih mjesta je malo a nezaposlenih mnogo, pri čemu  dvostruki aršini najviše bole.

-Tužilaštvo pokreće istragu za skandiranje u Pljevljima „Neće ovo biti Turska“, dok za komitsko „Nije ovo Srbija“, „Četničku vam je.em majku“, izvođenje pjesme ustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona „Bojna Čavoglave“- u kojoj Srbe nazivaju „bandom četničkom“ koje će njihova ruka stići i u Srbiji, kao i mnoge druge psovke i vrijeđanja na nacionalnoj osnovi srpskog stanovništva u Crnoj Gori, ne znam da su i pokušali nešto slično. Ovo prvo je kako kažu krivično djelo, a ovo ostalo upereno protiv Srba nije ni za prekršaj. Gospodo nemojte i vi kao „Institucija prava i zakona“ da dijelite po vjeri i naciji jer se sva ova dešavanja, dešavaju baš iz razloga što samo jednu stranu i optužujete i sudite im (Srbima), dok drugi uživaju u svojim „pravima“ prijetnji, vrijeđanja, napada..baš zbog vašeg ophođenja. Tako da vas molimo da ne glumite mač sa dvije oštrice, a da siječete samo jednom stranom, stranom koju ste naošteili protiv srpskog naroda. Ne vidjeh da digoste ovoliku paniku kada „komite“ napadoše na zgradu Bogoslovije na Cetinju, kada prebiše momka u Beranama. Kada prijete da će nas Srbe pobiti, protjerati, uništiti.. –  kaže sugrađanin Velimir Čabarkapa i pita predstavnike NVO sektora, opozicije i“gradžaniste“ koji osudiše „šovinističke povike“ u Pljevljima, gdje su bili kada su se još gori povici slušali sa komitskih skupova.

Čabarkapa smatra da je neprihvatljivo da pljevaljska policija ni posle 13 mjeseci nije otkrila ko je napao i pretukao njegovog brata Božidara, na kućnom pragu, a da načelnik Đurđević prima javne fejsbuk čestitke od osobe osumnjičene za ispisivanje grafita o Srebrenici, u Odžaku nakon parlamentarnih izbora, a koji je aktivista DPS-a.

Screenshot_20210420_234304_com.facebook.katana

Pljevljaci koji  protestuju protiv imenovanja Đurđevića su „Četničke horde žedne krvi“ za člana predsjedništva Bošnjače stranke Adnana Muhovića koji je, u svojm fejsbuk komentaru, ocijenio da je za učesnike protesta problem samo nacionalna i vjerska pripadnost načelnika, te smatra da su protesti inicijalna kapisla za pokušaj izazivanja sukoba u Pljevljima i poručuje „krenu li, dobiće lekciju koju neće zaboraviti dovijeka“.

Screenshot_20210420_142657_com.facebook.katana

Fejsbuk komentar Adnana Muhovića
Fejsbuk komentar Adnana Muhovića

Ostaje pitanje da li bi komentar i javno obraćanje prvog čovjeka pljevaljske policije Đurđevića, koji treba da ponese i najveću odgovornost za rad policije, stišao strasti i vratio povjernje u rad državnih institucija.

Protest ispred CB Pv, foto fejsbuk
Protest ispred CB Pv, foto fejsbuk

FB_IMG_1618937567565

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rudnik uglja obilježio 71 godinu uspješnog rada

U sali Doma rudara Rudnika uglja AD Pljevlja, juče je obilježen Dan rudara i 71 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.