sreda , 30 novembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Protestna šetnja Demokrata zbog dugogodišnjeg zagađenja i devastacije zdrave životne sredine

Protestna šetnja Demokrata zbog dugogodišnjeg zagađenja i devastacije zdrave životne sredine

Demokratska Crna Gora održala je protestnu šetnju u Pljevljima protiv dugogodišnjeg zagađenja i devastacije zdrave životne sredine i pljevaljske opštine, problema nastalog kao posljedica dugogodišnje zapuštenosti i izostanka aktivnosti na planu unaprjeđenja životne sredine u Pljevljima.

Najsjevernija crnogorska opština već godinama predstavlja ekološku crnu rupu na teritoriji naše države. Aerozagađenje kao posljedica rada TE Pljevlja, vazduh enormno zagađen koncentracijom štetnih PM10 čestica i do deset puta većom od zakonom dozvoljenog maksimuma, jesu nešto sa čime Pljevljaci već godinama žive i šta udišu u svakodnevnom životu.

Odgovornim za narušavanje zdravlja građana Pljevalja slobodno se mogu smatrati sve gradske vlasti, kao i Vlada Crne Gore, koji kao prioritetan zadatak nisu postavili rješavanje ovog već dugo vremena trajućeg problema. Upornost koju odgovorni pokazuju u odsustvu namjere da se uhvate u koštac sa ovim problemom, nedvosmisleno ukazuje na to da im je zdravlje Pljevljakinja i Pljevljaka poslednja briga. Uvijek postoji neki energetski lobi čiji su interesi preči od interesa građanki i građana Pljevalja i to je stanje koje u Demokratama smatramo nedopustivim.

Vlada Crne Gore nije ispoštovala ni zakonom predviđenu obavezu o uvođenju eko-takse za zagađivače, zbog čega ćemo svim pravnim i demokratskim sredstvima vršiti pritisak da se ispoštuje zakon i naplate takse od velikih zagađivača, kao i da se nadoknadi dosadašnja šteta što Pljevlja nisu dobijala taj novac, jer se je od tih milionskih iznosa moglo doći do modernih sistema za grijanje na bio masu, čime bi bio riješen zagađenja vazduha u Pljevljima.

Demokrate žele da se na osnovu ovlašćenja koja dopušta član 79 Zakona o životnoj sredini omogući da se ti milionski iznosi prikupe, a ista sredstva iskoriste za unaprjeđenje životne sredine i već su preduzele korake u tom smjeru. Kada su posjetivši Delegaciju Evropske unije u Podgorici, predočili joj evidentan nedostatak volje i namjere od strane vladajuće elite da se stanje u Pljevljima popravi. Tom prilikom su Demokrate Delegaciji Evropske unije uručile i kompletan dokument „Informacija o stanju životne sredine u opštini Pljevlja, sa inicijativom za uspostavljanje zakonitog postupanja nadležnih organa vlasti u cilju rješavanja ekoloških problema, koju je i pripremio Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Pljevlja.

Protestnom šetnjom smo namjeravali da još jedan ukažemo na neophodnost konkretnog djelovanja u smjeru izlaska iz ekološke krize u kojoj su se Pljevlja našla, pogotovo u svjetlu očekivanja otvaranja poglavlja 27 na putu ka punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji. Poznato je da stanovništvo Pljevalja od procesa u okviru ovog Poglavlja očekuje mnogo, naročito na planu sanacije crnih ekoloških tačaka.

Međutim, kako nema garancija da će Vladu Crne Gore uspjeti da uozbilje ni zahtjevi Evropske unije, za poštovanje zakonskih propisa u oblasti ekologije najsigurnije je da se za čistiji vazduh u Pljevljima izborimo sami, i to pobjedom nad DPSom na lokalnim izborima 27. maja. Dođi kući jer imamo plan.

33037671_1851807981794770_2736631093745680384_n (1)

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rajko Kovačević, Nosilac liste DPS, BS, SD, SDP: U politici kao i u sportu, ne pobijedi uvijek najbolji

Poštovane Pljevljanke, poštovani Pljevljaci, U ime izborne liste Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.