nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Prva izložba slika u adaptiranom Domu kulture

Prva izložba slika u adaptiranom Domu kulture

Nikica raicevic naslovna

Sinoć je prvi put u adaptiranom Domu kulture, u centralnom izložbenom prostoru,  u prisustvu velikog broja sugrađana održana izložba slika poznatog crnogorskog slikara Nikice Raičevića.

– Kao omiljeni likovni motiv preko kojih su umjetnici izražavali svoje kreativne aspiracije pejzaž je na neki način obilježio crnogorsko slikarstvo od prve decenije dvadesetog vijeka. I kasnije, mnogi crnogorski slikari rade pejzaž kao dominantni motiv. Nikica Raičević već decenijama slika kanjon Morače i Cijevne. Osim dokumentarnih karakteristika određenog prostora prezentovana djela nastala u pleneru ili kao zbir utisaka realizovanih u ateljeu imaju značajno likovno-estetske vrijednosti – kazala je Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti, otvarajući izložbu i dodala da biti slikar crnogorskog pejzaža, bogatog asocijacijama znači nalaziti se između imaginarnog i stvarnog, znati uskladiti suprotnosti: dramatično i lirsko, realno i apstraktno, horizontalno i vertikalno.

– Preko izlomljenih linija brda koje nas uvode u fenomen fantastične konfiguracije kanjonskih gromada, uporedo sa svjetlošću koja isijava iz stjenovitih formi javljaju se kompozicioni elementi kao osnovni nosioci strukturalne arhitektonike prostora. Neobičnim, a skladnim plastičnim prizorom uspostavljena je tajnovita naracija, zapravo neko mistično i zagonetno osjećanje svijeta – istakla je Duletić.

izlozba Raicevic 2

izlozba raicevic 3

izlozba raicevic 4

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dželatović: Nemamo više pravo da ćutimo o zločinima nad Srbima

„SRPSKO SRCE JOHANOVO“ VESELINA DŽELETOVIĆA ZAVRIJEDILO OGROMNU PAŽNJU PLJEVLJAKA U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.