nedelja , april 5 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Prva nagrada za sir Miladinki Vučetić

Prva nagrada za sir Miladinki Vučetić

dani sira 1

Na jučerašnjoj manifestaciji „Dani pljevaljskog sira“ koju je organizovao Sekretarijat za privredu uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prisustvovalo je 90 učesnika iz Crne Gore i regiona. Da je pljevaljski sir poseban i jedinstven dokaz je ova manifestacija koja traje skoro dvije decenije, a koja je privukla pažnju velikog broja sugrađana.

dani sira 6

Mirko Đačić, predsjednik opštine,  otvarajući XVII „Dane pljevaljskog sira“ kazao je da je ova manifestacija jedna od najbolje organizovanih manifestacija iz oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori i regionu.

– Ova manifestacija ima takmičarski, edukativni i prodajni karakter. Znači i veliku podršku pljevaljskom siru koji je prvi zaštićeni prozvod u Crnoj Gori.Ova manifestacija ima međunarodni i regionalni karakter – istakao je Đačić posjetivši da opština Pljevlja ima najveći Agrobudžet u Crnoj Gori gdje svake godine u subvencije uloži više od 300.000 evra.

Po riječima Budimira Bajčetića, sekretara Sekretarijata za privredu Pljevlja su grad sa velikom tradicijom koja podrazumjeva, pored neizbježnog urbanog pečata i trajanje u svim vidovima ljudskog stvaralaštva, a samim tim i bavljenja poljoprivredom.

– Spoj urbanog i ruralnog daje za rezultat kvalitetne proizvode, sa posebno nijansiranim ukusima kakav ima pljevaljski sir kao i mnogi drugi pljevaljski gastronomski specijaliteti. Moramo ih čuvati i njegovati. Recept je jednostavan. Uspostavimo isti odnos prema ljudima koji ih stvaraju kao što oni imaju prema nama i onome što proizvode i od čega žive – kazao je Bajčetić.

dani sira 2

dani sira

U kategoriji stari sir prvu nagradu – muzilicu, pehar i 100 evra dobila je Miladinka Vučetić iz Brvenice, drugu nagradu ( 200 evra i pehar) osvojila je Milojka Kušljević iz Lađane, a treću Radinka Bajić iz Lijeske ( 100 evra).

dani sira 5

Za ovčiji sir nagrađena je Milka Pivljanin iz Velikih Krća ( 200 evra i pehar).

U kategoriji specijalne vrste sira prvo mjesto osvojila je Rajka Ćirović iz Odžaka ( 200 evra i pehar), drugo mjesto pripalo je Gordani Dulović iz Kolašina ( 100 evra), a treće Radi Ćipranić iz Odžaka ( 100 evra).

Prvo mjesto u kategoriji stari kajmak osvojio je Ilija Božović iz Bobova (250 evra i pehar), drugo Božidaraka Ivanović iz Bobova ( 150 evra) i treće Advija Demirović iz Bošćinovića ( 100 evra).

Prvu nagradu za mladi kajmak dobila je Milojka Kušljević iz Lađane ( 200 evra i pehar), drugu Branojka Ječmenica iz Rabitlja (150 evra) i treću Cica Lućić iz Meljaka (100 evra).

 

dani sira 7

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

cb pljevlja

CB PLJEVLJA: Jedno lice procesuirano, prekršilo naredbu o zabrani kretanja

Dana 03. 04. 2020. godine policijski službenici CB Pljevlja su tokom vršenja zadataka kontrole poštovanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *