sreda , jul 17 2019
Početna / Vijesti / Ekonomija / Prvi garancijski sporazum donosi 30 miliona evra za MSP

Prvi garancijski sporazum donosi 30 miliona evra za MSP

Povoljne kredite ERSTE banke za mala i srednja preuzeća omogućilo je potpisivanje garancijskog sporazuma. Evropski investicioni fond (EIF) i Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) potpisali su prvi  InnovFin MSP garancijski sporazum u Crnoj Gori, namijenjen podršci inovativnim malim i srednjim preduzećima (MSP) i malim srednje kapitalizovanim preduzećima, koji će omogućiti jeftinije kredite za privrednike. Kredit je namjenjen firmama koje imaju do 449 zaposlenih. InovFinn garancija pokriva 50% svakog kredita koji odobri Erste banka i očekuje se da će generisati ukupno 30 miliona EUR kreditne podrške.

– Zahvaljujući ovoj garantnoj šemi, zdrave i inovativne inicijative imaće pristup finansiranju po povoljnijim uslovima. Mala i srednja preduzeća su pokretači rasta i razvoja i zato očekujem da će realizacija 30 miliona EUR kreditne podrške vrlo brzo konkretno doprinijeti novom talasu investicija u tom segmentu privrede – rekao je Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste banke.

Krediti će biti jeftiniji po kamatnoj stopi i zahtjevima za obezbjeđivanje kredita(npr. Hipoteka) a sve zavisi i od pojedničanog rejtinga preduzeća.

U naredne dvije godine inovativnim preduzećima Erste banka može da odobrava kredite uz podršku EIF garancije, podržane od strane Horizont 2020, Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije.

-Prosperitet u Crnoj Gori je pobjeda za samu zemlju, kao i za EU. Ovi krediti inovativnim malim i srednjim preduzećima, podržani od strane Horizont 2020, evropskog programa za istraživanja i inovacije, omogućiće rast i stvaranje novih radnih mjesta u Crnoj Gori, što će dati veliki podsticaj ekonomiji – Carlos Moedas, komesar za istraživanje, nauku i inovacije.

Danas je objavljen prvi InnovFin garancijski sporazum u Crnoj Gori za inovativne biznise.

-Ovaj sporazum omogućava Erste banci u Crnoj Gori da poveća finansiranje MSP i malih srednje kapitalizovanih preduzeća, što će dati podršku inovacionoj agendi u zemlji, obezbjeđujući nove proizvode i usluge. Erste Grupa je jedan od dugogodišnjih partnera EIF-a i uvjereni smo da će InnovFin MSP garancija brzo kanalisati finansijsku podršku  za MSP – rekao je  Izvršni direktor u EIF, Pier Luigi Gilibert.

 ERSTE HQ zgrada new

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Norveška za vas CG

Poziv na bespovratna sredstva preduzetnicima za nova radna mjesta 350.000 evra od Norveške

Kraljevina Norveška izdvojila je 350.000 eura za javni poziv kojim će pružiti podršku novim preduzetnicima, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *