utorak , mart 26 2019
Početna / Vijesti / Ekonomija / Prvi garancijski sporazum donosi 30 miliona evra za MSP

Prvi garancijski sporazum donosi 30 miliona evra za MSP

Povoljne kredite ERSTE banke za mala i srednja preuzeća omogućilo je potpisivanje garancijskog sporazuma. Evropski investicioni fond (EIF) i Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) potpisali su prvi  InnovFin MSP garancijski sporazum u Crnoj Gori, namijenjen podršci inovativnim malim i srednjim preduzećima (MSP) i malim srednje kapitalizovanim preduzećima, koji će omogućiti jeftinije kredite za privrednike. Kredit je namjenjen firmama koje imaju do 449 zaposlenih. InovFinn garancija pokriva 50% svakog kredita koji odobri Erste banka i očekuje se da će generisati ukupno 30 miliona EUR kreditne podrške.

– Zahvaljujući ovoj garantnoj šemi, zdrave i inovativne inicijative imaće pristup finansiranju po povoljnijim uslovima. Mala i srednja preduzeća su pokretači rasta i razvoja i zato očekujem da će realizacija 30 miliona EUR kreditne podrške vrlo brzo konkretno doprinijeti novom talasu investicija u tom segmentu privrede – rekao je Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste banke.

Krediti će biti jeftiniji po kamatnoj stopi i zahtjevima za obezbjeđivanje kredita(npr. Hipoteka) a sve zavisi i od pojedničanog rejtinga preduzeća.

U naredne dvije godine inovativnim preduzećima Erste banka može da odobrava kredite uz podršku EIF garancije, podržane od strane Horizont 2020, Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije.

-Prosperitet u Crnoj Gori je pobjeda za samu zemlju, kao i za EU. Ovi krediti inovativnim malim i srednjim preduzećima, podržani od strane Horizont 2020, evropskog programa za istraživanja i inovacije, omogućiće rast i stvaranje novih radnih mjesta u Crnoj Gori, što će dati veliki podsticaj ekonomiji – Carlos Moedas, komesar za istraživanje, nauku i inovacije.

Danas je objavljen prvi InnovFin garancijski sporazum u Crnoj Gori za inovativne biznise.

-Ovaj sporazum omogućava Erste banci u Crnoj Gori da poveća finansiranje MSP i malih srednje kapitalizovanih preduzeća, što će dati podršku inovacionoj agendi u zemlji, obezbjeđujući nove proizvode i usluge. Erste Grupa je jedan od dugogodišnjih partnera EIF-a i uvjereni smo da će InnovFin MSP garancija brzo kanalisati finansijsku podršku  za MSP – rekao je  Izvršni direktor u EIF, Pier Luigi Gilibert.

 ERSTE HQ zgrada new

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ERSTE HQ zgrada new

Erste banka uvela prve beskontaktne bankomate u Crnoj Gori

Erste banka je u saradnji sa Mastercardom i partnerima Erste Group Card Processor i Printec, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *