nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Psiha strada prva, tijelo propada: Kako da istrenirate mozak

Psiha strada prva, tijelo propada: Kako da istrenirate mozak

Pretjerana briga ostavlja posljedice na mentalno i na fizičko zdravlje. Može da izazove stres, depresiju, umor i loše zdravstveno stanje.

Da li ste znali da pretjerana briga može da poveća broj otkucaja srca, oteža disanje i izazove blijedilo lica? Krv se povlači sa površine i odlazi u mišiće, kako bi se pripremilo za novu brigu – tenziju koja može da izazove bolove, glavobolju i slabost u nogama, a javljaju se i dijareja ili zatvor.

Kada briga postane hronična, čovek postaje podložan infekcijama. Visok nivo anksioznosti i stresa slabi imunološki sistem, što vodi do češćih prehlada i drugih ozbiljnih problema.

Ipak, postoje dobre vesti – mozak bukvalno može da se istrenira da prestane da slana! Radite sledeće tri stvari i spasićete zdravlje i psihu:

Zapišite svoje brige

Najbolji način da dobro preispitate svoje brige jeste da ih zapišete na listu papira. Da biste vam pomogli da sumnje odbacite ili ih shvatite kao konkretan problem, onda možete i da pronađete rešenje.

Meditirajte

Poznate su sposobnosti meditacije da zaliječi i tijelo i duh. Mnogo studija utvrdilo je da meditacija popravlja mentalnu stabilnost. Kada se osećate napeto, odvojite nekoliko trenutaka za sebe i meditirajte. Svega dva minuta dovoljno je da očistite misli.

Vježbajte

Još jedan način da natjerate mozak da prestane da salamur jeste da stres izbacite vježbanjem. Može biti teško u početku, ali redovno vežbanje će vam pomoći da povratite kontrolu nad svojim životom. Oslobodiće se stresa i ojačati psihičko i fizičko zdravlje.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

SUTRA SLAVIMO VAVEDENJE! Po jutru na ovaj veliki praznik prema narodnom verovanju znaćemo kakva će nam biti sledeća godina!

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Vavedenje Presvete Bogorodice – jedan od dvanaest velikih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.