nedelja , novembar 28 2021
Početna / Vijesti / Politika / Putin: Nacisti su u zločinima imali pomagače u mnogim zemljama Evrope

Putin: Nacisti su u zločinima imali pomagače u mnogim zemljama Evrope

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su nacistički zločini protiv Jevreja u vreme Drugog svetskog rata jedne od najcrnjih, najsramnijih stranica svetske istorije i naveo da su nemački nacisti imali pomoćnike u mnogim zemljama Evrope.

Nastupajući na forumu„Čuvamo sećanje o holokaustu, borimo se protiv antisemitizma“ u Jerusalimu, Putin je naveo da će se 27. januara navršiti 75 godina od dana kada je oslobođen Aušvic, u kojem su „poginule stotine i stotine hiljada ljudi raznih nacionalnosti, a među njima više od pedeset odsto Jevreja“.

„Zločini koje su izvršili nacisti, njihovo promišljeno, isplanirano, kako su oni govorili, ‘konačno rešenje jevrejskog pitanja’ – to je, poštovane kolege, jedna od najcrnjih i najsramnijih stranica najnovije svetske istorije“, izjavio je Putin.

On je, takođe, podsetio da su „u tom zločinu bili saučesnici, pomoćnici“.

„U surovosti su često prevazilazili svoje gospodare. Fabrike smrti, koncentracione logore, vodili su ne samo nacisti nego i njihovi pomoćnici iz mnogih zemalja Evrope. Na okupiranim teritorijama Sovjetskog Saveza, gde su radili ti banditi, bilo je ubijeno najviše Jevreja“, rekao je ruski predsednik.

Peti Svetski forum sećanja na Holokaust posvećen je 75. godišnjici oslobođenja nacističkog koncentracionog logora „Aušvic“. Logor je oslobodila sovjetska vojska 23. januara 1945. godine. Na skup su pozvane delegacije iz više desetina zemalja.

izvor: sputniknews.com

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

pokret

Apel : Dan opštine ili oslobođenja je 27. oktobar a ne dan obračuna sa braćom, kumovima i komšijama

U saopštenju za javnost „Evropa bez alternative“ Pokret za Pljevlja apeluje na sve političke subjekte …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *