četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Radnici “Grijanja“ : Ne možemo da budemo zadovoljni sa tri plate

Radnici “Grijanja“ : Ne možemo da budemo zadovoljni sa tri plate

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
Poštovani sugrađani,

 

Juče je održan sastanak između predstavnika radnika D.O.O. „Grijanje“ – Pljevlja, predsjednika Opštine i menadžmenta firme.

 

U najkraćem želimo da Vas informišemo da je ishod sastanka krajnje nepovoljan za radnike, jer nam je rečeno da bismo se trebali zadovoljiti sa dosadašnje tri isplaćene zarade. Kolika je kriza u preduzeću svjedoči i činjenica da je gradonačelnik predložio menadžmentu firme da inicira postupak uvođenja stečaja. Dokument sa stavkama i pitanjima podijeljen je svim učesnicima današnjeg sastanka. Nažalost, nismo dobili odgovore na pitanja koja smo namjeravali postaviti, a gradonačelnik je odlučio da prekine sastanak kada se pomenula stavka 6.

 

Sastanak svih radnika je zakazan za srijedu, 30. X 2019. Na tom sastanku biće donijeta odluka o našim daljim koracima i javnost će biti odmah obavještena.
Tekst iz pomenutog dokumenta Vam prenosimo u cjelosti.

 

„Prije svega želimo da Vam zahvalimo što ste izdvojili vrijeme da još jednom porazgovaramo i pokušamo riješiti nagomilane probleme. Za većinu naših navoda možete pitati i tehničkog direktora, gospodina Čelebića.

 

Kao predstavnici radnika želimo da Vas najprije informišemo da iza naših stavova stoje svi radnici u pogonu kotlarnice, bez izuzetka.

 

Molimo Vas da imate na umu da će Vaši odgovori na naša pitanja itekako značiti za naše buduće aktivnosti uključujući i saopštenja za javnost.

 

 1. Kašnjenje u isplaćivanju redovnih zarada:

 

 1. nakon što je prošlo punih 49 dana od prethodne, 13. septembra isplaćena nam je zarada;

 

 1. vanrednu platu primili smo 20. septembra;

 

 1. imajući u vidu stavku 1.a, a po ranijem našem dogovoru, narednu redovnu platu smo očekivali 13. oktobra, ali je ona kasnila punih 10 dana;

 

 1. ako bismo uzeli u obzir stavku 1.b, tj. ako bismo pošli od toga da nam je to bila redovna plata, opet imamo kašnjenje u isplati od puna 3 dana.

 

Kako na osnovu svega ovoga da vjerujemo da će isplata zarada u narednom periodu biti na mjesečnom nivou, kako ste nam obećali, a niste dali pismene garancije što je takođe bio jedan od naših uslova?

 

 1. Pronalaženje modaliteta za isplatu zaostalih zarada:
 2. prema našem ranijem dogovoru, menadžment firme je bio u obavezi da razmotri i predloži način za isplatu zaostalih zarada;

 

 1. zaostalih zarada će završetkom ovog mjeseca biti 10.

 

Ako do sada menadžment firme nije predložio bilo kakav modalitet u vezi sa isplatom zaostalih zarada, kako da vjerujemo da će to u bliskoj budućnosti učiniti?

 

 1. Neinformisanost v.d. direktora:

 

 1. na ranijim sastancima su nam predočene povlastice koje će Opština, kao osnivač preduzeća, ustupiti firmi;

 

 1. v.d. direktora, gospodin Kovačević tvrdi da o povlasticama/olakšicama apsolutno ništa ne zna.

 

Ako mi radnici znamo za pomenute olakšice, kako je moguće da o istim povlasticama v.d. ne zna ništa? Kako da vjerujemo da postoji dobra komunikacija menadžmenta firme i Opštine u cilju iznalaženja rješenja za nagomilane zaostale zarade i sve ostalo?

 

 1. Novi radnici:

 

 1. prema novim radnicima odnosimo se ljudski i kolegijalno što će biti praksa i ubuduće. Želimo da pohvalimo njihovu angažovanost i trud;

 

 1. nedavno smo imali problem koji je mogao imati katastrofalne posljedice, o čemu smo informisali tehničkog direktora.

 

Da li menadžment firme misli da su naše odskorašnje kolege u stanju da riješe problem pomenut u stavci 4.b. i spriječe eskalaciju istog?

 

 1. Baždarenje ventila

 

 1. predstrojni ventili su vraćeni prvi dan hladne probe na ponovno baždarenje;

 

 1. sigurnosni ventili na kotlu nisu reagovali pri temperaturi od 120˚ C;

 

 1. doskorašnja baždarenja na licu mjesta radila je firma ENING iz Nikšića; Incident;

 

 1. posljednje baždarenje nije rađeno na licu mjesta.

 

Da li menadžment firme smatra da odskorašnji radnici mogu primjetiti probleme predstrojnih i sigurnosnih ventila? Radi se o problemima čija je pojava nepredvidiva. Da li nam menadžment firme može reći koja je firma radila posljednje baždarenje?

 

 1. Navodi Dan-a
 2. dnevna novina Dan je objavila naše saopštenje za javnost 25.10.2019. Na kraju tog saopštenja, istraživački novinar, Božo Jelovac je objavio da su angažovani najpouzdaniji partijski pravnici (šta god to značilo) u cilju iznalaženja rješenja kako bi dio zaposlenih bio kažnjen, što za cilj ima razbijanje radničkog jedinstva.

 

Gospodine gradonačelniče, kakav je Vaš stav povodom navoda gospodina Jelovca? Da li Vi, gospodine Mazalica, znate nešto o navodima gospodina Jelovca?

 

 1. Politička spočitavanja:

 

 1. prvo, želimo da odagnamo i najmanju sumnju da sve ovo radimo iz nekakvih političkih razloga;

 

 1. dobro znate da su naši zaposleni i Muslimani, i Srbi i Crnogorci, te da ljude uopšte ne dijelimo po naciji ili po pripadnosti bilo kojoj političkoj partiji, niti nas to interesuje, već nas sve interesuje kako da obezbijedimo hljeb svojim porodicama;

 

 1. javno ćemo izdati saopštenje da nam ne treba podrška bilo koje političke partije niti smo je od bilo kojeg političkog činioca tražili.

 

Želite li da objavimo saopštenje za javnost pomenuto u stavci 6.c? Ukoliko želite, to ćemo uraditi neposredno nakon završetka sastanka.

 

 1. Disciplinski postupak protiv radnika:

 

 1. kao što svi znate, u vremenskom periodu od 5. do 8. avgusta oni radnici koji su bili po rasporedu, odbili su da izvrše poslovne zadatke isključivo zbog neispunjavanja našeg zahtjeva vezanog za smjenu poslovođe;

 

 1. ostali radnici bi učinili potpuno isto (misli se na one radnike koji nisu bili po rasporedu smjena);

 

 1. po našim saznanjima, tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv poslovođe 17. septembra, a sumnja u počinjeno krivično djelo datira od sredine aprila ove godine.

 

Gospodine Kovačeviću, zašto niste pokrenuli disciplinski postupak protiv poslovođe? Zašto ste dozvolili da protekne toliko vremena do njegove suspenzije, jer, da je na vrijeme suspendovan, do našeg više revolta nego štrajka ne bi ni došlo.

 

 1. Štrajk

 

 1. obavještavamo Vas sve da ćemo stupiti u štrajk u koordinaciji sa nadležnim sindikalnim organizacijama ukoliko danas ne dođe do kompromisa vezanog za isplaćivanje zaostalih zarada;

 

 1. dokumentaciju za štrajk ćemo predati u pisanoj formi u narednih dan ili dva;
 2. Radićemo prema utvrđenim pravilima o minimumu rada, kako Zakon propisuje.

 

Da li mislite da će korisnici naših usluga biti zadovoljni načinom rada iz stavke 9.c? Da budemo do kraja iskreni, čak i onda kada radimo punim kapacitetom teško da su svi korisnici naših usluga zadovoljni.

 

 1. Mediji:

 

tokom štrajka koristićemo sva dostupna sredstva javnog informisanja.“

 

S poštovanjem,
Predstavnici radnika
 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *