subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Rakija “Trnovača” sedam godina promoviše zavičaj

Rakija “Trnovača” sedam godina promoviše zavičaj

 

Vidoslav Krvavac poordicaApsolvirao je na stomatologiji ali ga život odvodi u drugom pravcu da bi za osam godina vrijednog rada postao prepoznatljiv po kvalitetnom proizvodu kojim promoviše našu opštinu i dobija brojne nagrade. Beograđanin Vidoslav Krvavac (55), porijeklom iz sela Trnovica, poznat po proizvodnji rakije “Trnovače ističe da ga kako godine prolaze zavičaj sve više vuče sebi. Zato je sa bratom Duškom 2009. godine pokrenuo proizvodnju rakije “Trnovače”, a toku je proces brendiranja za dobijanje sertifikata.

Vidoslav ima rijetko ime jer je rođen na Vidovdan u Trnovicama. Posle završenog školovanja u Pljevljima upisao je Stomatološki fakultet u Beogradu, u roku  apsolvirao, i tu je “završena njegova ljubav prema stomatologiji”. Duži niz godina imao je uspješnu privatnu firmu u oblasi trgovine na veliko. Usled promijenjenih ekonomskih okolnosti prešao je u firmu koja se bavila projektovanjem, dizajniranjem i izradom namještaja po mjeri, gdje je radio kao direktor proizvodnje sve do 2010. godine. U međuvremenu je završio specijalističke studije i postao sanitarno-ekološki inženjer. Kao službenik radi u Gradskoj upravi Beograda, gdje je zaposlena i njegova supruga Biljana, porijeklom iz Kistanja kod Knina, na mjestu inspektora za zaštitu životne sredine. Imaju troje djece: Jelena i Filip su studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu, a najmlađa Maja je gimnazijalka i aktivno trenira atletiku u AK „Crvena Zvezda“.

Porodica je vrlo privržena Trnovicama pa, kako kaže Vidoslav, koriste svaku priliku da dođu u Pljevlja.

– U Pljevljima i Trnovicama provodimo divne trenutke sa bratom Duškom i njegovom porodicom. Brat živi u Pljevljima, a dobar dio vremena provodi u Trnovicama na porodičnom imanju – kaže Vidoslav.

Rado se sjeća djetinjstva i vrlo često premotava filmove koji ga podsjećaju na prelijepe i bezbrižne trenutke provedene u zavičaju.

– Sada se situacija promijenila. Selo je opustjelo, mladi su otišli i ostala su samo staračka domaćinstva. Čestim dolascima sa  porodicom nastojim da povratim život i toplinu doma i podstaknem i druge na razmišljanje da na selu ima još nade i ideja, da se razvije još neka slična priča. Pečenje dobre rakije je tradicija u porodici Krvavac. Prva znanja o tome još u djetinjstvu moj brat Duško i ja smo stekli od oca Radovana. Oslonjeni na tradiciju primjenjujući savremena naučna dostignuća proizvodimo vrhunsku rakiju – objašnjava Vidoslav. Ističe da ljubav prema pečenju rakije datira od malih nogu, a ozbiljnije počinje da se bav ovim poslom prije desetak godina. Od 2009. godine godine započinje uvoz flaša iz Italije, izradu etiketa, postavljanje na društvene mreže fejsbuk, tviter, instagram, linkendin.

Selo Trnovice karakteriše umjereno kontinentalna klima sa odlikama blage planinske što predstavlja idealne uslove za uzgoj voća prvenstveno šljiva, jabuka, a posebno ovakva klima i nadmorska visina od preko 1000 metara pogoduje rastu divljih krušaka od kojih se proizvodi jedna od najkvalitetnijih voćnih rakija – divlja kruška. Na ovim prostorima pljevaljskog kraja, posebno Trnovica, od davnina se pekla dobra rakija po posebnom receptu od šljive požegače, divlje kruške i zukve (divlja jabuka), kaže Vidoslav, te se pečenje dobre rakije prenosilo se sa koljena na koljeno, sa oca na sina.

Krvavci proizvode rakuju “Trnovaču” od neprskanog voća: od šljive “požegače”, divlje kruške i jabuke – sorte ajdara i crveni delišes. Spoj tradicije, iskustva uz primjenu metoda savremene nauke garantuje kvalitet proizvoda kao što to daje rakija „Trnovača“.

– Kroz ovo rakijsko dostignuće uspješno promovišem Trnovice, Pljevlja i Crnu Goru, vraćam se zavičaju, precima, korjenima. Nastavio sam ono što su oni započeli, da pečem i promovišem rakiju i postavim je na mjesto koje zaslužuje i koje joj pripada. Sa ponosom ističem svoje pljevaljsko porijeklo i znamenitosti zavičaja. Kroz rakiju čovjek izražava svoj karakter, predstavlja sebe, svoju porodicu, zavičaj  i državu – smatra Vidoslav.

Da degustiraju čuvenu pljevaljsku rakiju “Trnovaču”, uvjere se u njen kvalitet i da se upoznaju sa ljepotama pljevaljskog kraja, imali su prilku mnogi posjetioci na manifestacijama kako iz regiona tako i iz brojnih zemalja Evrope i svijeta: Njemačke. Francuske, Italije, Holandije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Slovenije, Katara, Argentine, Japana.

– Pijmo pametno da bi smo dugo pili –  jedna je od deviza koje se treba pridržavati. Umjerena količina dobre kapljice djeluje blagotvorno na zdravlje, poboljšava cirkulaciju i djeluje antistresno na organizam, kod relativno zdravih osoba – zaključuje Vidoslav navodeći citate o rakiji koji su se čuli na mnogobrojnim takmičenjima na kojima je učestvovao – „Rakija služi za uživanje, ne za opijanje“ ili „Rakija je vaga na kojoj se mjere ljudi“.

Vidoslav Krvavac

S.Z.

 

 

Za tri godine 26 medalja i diploma za kvalitet

“Trnovača” je u poslednje tri godine, od kada učestvuje na takmičenjima, osvojila 26 medalja i diploma – Velike zlatne medalje, zlatne medalje, srebrne medalje – na takmičenjima počev od Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Sajma šljiva u Osečini, Internacionalnog biznis samita u Vrnjačkoj Banji u okviru kojeg se organizuje takmičenje za najbolja vina i rakije, Internacionalnog sajma šljiva, voćnih rakija i meda u Ugljeviku, RS, BiH, na Trećem Međunarodnom festvalu – Festival – voćnih rakija u Užicu i drugim brojnim manifestacijama i prezentacijama širom regiona.

Rakija “Trnovača” je učestvovala do sada na brojnim prestižnim takmičenjima i sajmovima u regionu i osvajala brojna priznanja u najjačoj konkurenciji od najeminentnijih stručnjaka na ovim prostorima u ovoj oblasti na čelu sa profesorom dr Ninoslavom Nikićevićem, koji predaje na katedri Tehnologija jakih alkoholnh pića na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i koji je jedini do sada doktorirao na šljivovici u Evropi. Pored njega u komisijama za ocjenjivanje učestvovali su: prof. dr Vele Tešević sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, ing. Ljubiša Stankovic sa Poljoprivrednog fakulteta, Ivan Urošević sa Poljoprivrednog fakulteta, stručnjaci sa Instituta za voćarstvo u Čačku, stručnjaci za voćarstvo iz Hrvatske, Bugarske…

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Jeromonah-Rafailo-Boljevic-774x484

Predavanje jeromonaha Rafaila o apostoslskom postu

Jeromonah Rafailo (Boljević), iguman manastira Podmaine, održaće predavanje na temu „Apostolski post“, u četvrtak 30. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *