ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Ramazanska čestitka Glavnog imama Samira Kadribašića

Ramazanska čestitka Glavnog imama Samira Kadribašića

Noćas sa zalaskom sunca nastupa najodabraniji mjesec Allahovog kalendara, mubarek mjesec Ramazan.

Ramazan je mjesec posta, mjesec ibadeta, mjesec Kur’ana, mjesec Allahove Milosti, oprosta i spasa, mjesec u kojem su šejtani vezani, mjesec međusobne tolerancije, saosjećanja i uvažavanja vjernika. On je mjesec i prve pobjede Poslanika a.s. na bojnom polju, mjesec bitke na Bedru. On je i mjesec oslobođenja Mekke.

Ovaj Ramazan će biti drugačiji od svih prethodnih koje pamtimo. Provodićemo vrijema svojim domovima i sa svojim porodicama. A to je prilika da se suočimo sa nama samima, da ispitamo našu iskrenost u vjeri i da postavimo prioritete života i vjere na mjesta kojima pripadaju.
U ovom trenutku prioriteti su jasni: sačuvati sebe i druge. A to možemo postići disciplinom.

Ibadeti skriveni od očiju javnosti su u ovom trenutku vrijedniji od javno ispoljenih ibadeta. Ramazanski post je prilika da budemo iskreni u odnosu spram Stvoritelja i Gospodara. Taj odnos jačaćemo našim dovama koje će biti iskrene i pune nade. Naši namazi će biti naša cjelodnevna veza sa Uzvišenim Bogom. Naša sadaka će biti radost naših srca, osmjeh na licu siromaha, nagrada naizmjena kod Boga. Naši iftari i sehuri će biti naše radosti koje je Allah Uzvišeni pripremio samo za postače.

Dragi prijatelji, Ramazan mubarek. Uzvišeni Bog da nam podari sabur, lahkoću u postu, da nam primi naš post, naše namaze, naše dove, neše sadake.

Glavni imam
Samir ef. Kadribašić

 

 

izvor: pvinformer.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.