utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Raščić na suđenju negirao krivicu

Raščić na suđenju negirao krivicu

U Osnovnom sudu Pljevlja danas je počelo suđenje Saninu  Rašćiću, predsjedniku mladih SD, protiv koga je Osnovno državno tužilaštvo 24. novembra podnijelo optužni predlog zbog krivičnog djela  izazivanje panike i nereda ( član 398 KZ CG).  Naime Tužilaštvo Rašćića tereti da je izjavama  o prirodi i motivima napada od 1. septembra izazvao paniku među građanima. U prijavi je Rašćić označio jedno lice kao napadača , a u medijima su se, tada mogle pročitati drugačije izjave.

Na suđenju Rašćić je negirao krivicu navodeći da su novinari Pobjede razgovarali sa njim, ali po njegovim riječima, izjava je netačno prenijeta, a sa novinarima Antene M nije ni razgovarao. Na pitanje sudije Ljiljane Popović da li je te navode demantovao, Raščić je odgovorio da nije.

Raščić je kazao da je 1. septembra, dan nakon parlamentarnih izbora, osjećao strah za sebe, familiju i bliske osobe zbog događaja u Pljevljima. Naveo je da su prethodnu noć gradom kružile kolone kamiona sa brodskim sirenama, kao i da su se čuli povici „Selite se Bošnjaci, muslimani “. Nije vidio, kako je kazao, ali je u saznanju, da su ljudi iz kolona automobila urinirali ispred kuća Bošnjaka, muslimana.

-Zbog toga što se dešavalo nisam bio siguran da ćemo ja i moja porodica, Bošnjaci, muslimani u Pljevljima dočekati 2. i 3. septembar. Nakon tih događaja našao sam se u teškom psihičkom stanju, povukao sam se u sebe – kazao je Raščić i dodao da je u sukobu sa Mirsadom Karovićem u incidentu koji je prijavio policiji učestvovalo više lica, te da je samo prepoznao Mirsada Karovića.

Tužilac, Ivan Gačević je na ovu konstatciju prigovorio, navodeći da Raščić ni u policiji pred Sudom za prekršaje nije naveo više lica koja su učestvovala u napadu, već je isključivo prijavio Mirsada Karovića.

Policijski službenici koji su svjedočili kazali da da je Raščić nakon incidenta ukazao na samo jedno lice sa kojim je imao sukob i naveli da su stekli utisak da je Raščić bio vidno uplašen kada je policija izašla na lice mjesta.

Raščićev branilac, advokat  Nikola Martinović,  zamjerio je Tužilaštvu što je za izazivanje panike optužilo njegovog klijenta ali ne medije koji su objavili te vijesti.

Martinović je naveo da panika mora biti dokazana i da u optužnom predlogu nisu navedeni elementi panike i kod koga je ona izazvana, osporio navode Tužilaštva da je njegov klijent izazvao paniku i od Suda tražio da se kao svjedoci saslušaju  Direktor  Opšte bolnice, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva i rukovodilac Centra bezbjednosti Pljevlja. Popović je odbila predlog da budu saslušani kao svjedoci direktor Opšte bolnice i rukovodilac Osnovnog državnog tužilštva u Pljevljima, dok je prihvatila predlog da bude saslušan Dragan Slavulj, rukovodilac CB Pljevlja.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. decembar.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Javni poziv za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje u opštini Pljevlja za 2023.godinu

Javni poziv za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje u opštini Pljevlja za 2023.godinu možete pogledati OVDJE. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.