ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Rascvjetale gradske oaze umjetnosti, cvijeća i igre

Rascvjetale gradske oaze umjetnosti, cvijeća i igre

Glavna ulica kralja Petra poprimila je ljepši izgled oslikavanjem murala na  zidu poslovno-stambene zgrade „Proljeće-komerc“, kao  na pomoćnom objektu na Trgu Đorđija Peruničića. Dok stariji sugrađani žale za posječenim lipama, koje posebno nedostaju tokom toplih dana, rijetki su primjetili saksije cvijeća okačene na uličnoj rasvjeti.  Nove klupe u centru grada pored Sport kafea, oplemenjene cvijećem, često su mjesto odmora šetača, što se ne može reći za tri duple klupe, postavljene po sred nekadašnje raskrsnice ispred zgrade opštine. Tako su krenule asocijacije da li pogled na saobrćajnicu služi za brojanje automobile ili “kontrolu rada” opštinskih službenika.

Cvjetne oaze u centru i na saobraćajnim ostrvima se uredno održavaju. Cvijeće je punom sjaju, uspjelo da opstane, pored čestog noćnog “upadanja” pojedinih sugrađanka, koje su I gradske kamere zabilježile.

Mural na zgradi Proljeće - komerca
Mural na zgradi Proljeće – komerca

Murale oslikavaju umjetnici iz Pljevalja.

U okviru projekta „Street art“ festival za ljepši izgled grada Turistička organizacija Pljevlja i Opština Pljevlja nastavljaju sa oplemenjevanjem javnih površina muralima vodeći se osnovnom idejom vraćanja umjetnosti u svakodnevni život ljudi i izmještanja kulturnih artefakata iz zatvorenog prostora na javne površine.

-Rješenje murala na zgradi Proljeće komerca predstavlja spoj stilskih manira koji obuhvataju široku hronološku lepezu umjetničkih vrijednosti koje je vrijeme tkalo u našem gradu. Riječ je o svojevrsnom omažu arhitekti Baju Mirkoviću koji je dao značajan doprinos u urbanističkom smislu, dajući svoj umjetnički pečat i autentičan ambijent našem gradu. Kroz motive tradicionalne šarenice, koja je svima poznata i prepoznatljiva kao pečat pljevaljskog kraja, motiv lastavice se formira na način da prikaže jedan drevni i zaboravljeni simbol koji je Bajo prepoznao i ugradio na jedno od svojih arhitektonskih izdanja. U duhu afirmisanja simbola lastavice kao simbola koji je dio mnogih kultura, a koji se pojavljuju u pozitivnom smislu i simbolizuje pozitivne vrijednosti, od onih koje simbolizuju majčinstvo, zajedništvo, mir i slogu, blagostanje i ljubav, na ovom muralu lastavica predstavlja dobri duh grada kako u simboličkom tako i u estetskom smislu. Pozadinu lastavice čini klasje koje simbolizuje pljevaljsko ( pljevno ) polje po kojem je grad dobio današnji naziv, navode iz Turističke organizacije I zahvaljuju Tehno-gradnji, koja je obezbijedila postavljanje skele, kao i A.D. „Proljeće Komerc“ koji je dozvolio oslikavanje murala na njihovom objektu.

Ove godine će mališanima biti dostupni poligoni za igru kod Doma vojske, Sportskog centra “Ada”, na šetalištu u glavnog ulici, u blizini objekta Dnevnog centra i Zračka nade, kod dječijeg igrališta u naselju Gagovića imanje, u naseljima Moćevac i Guke, navode na opštinskoj stranici dodajući da je Opština Pljevlja, uz pomoć školskih pedagoga, započela projekat iscrtavanja rekreativno -edukativnih poligona koji podstiču na igru, razvoj motorike i logičko razmišljanje djece predškolskog i školskog uzrasta.

Klupe za odmor pored saobraćajnice
Klupe za odmor pored saobraćajnice
Cvjetna oaza
Cvjetna oaza

IMG_20200812_183159

Popodne u centru gtada
Popodne u centru grada

IMG_20200812_183442

Fontana
Fontana
Trg Đorđa Peruničića
Trg Đorđa Peruničića
Nove klupe u centru
Nove klupe u centru

IMG_20200812_181015

Mali park oko fontane
Mali park oko fontane

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.