četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Rastu cijene stanova u novogradnji

Rastu cijene stanova u novogradnji

Cijene stranova u novogradnji su u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine veće skoro 30 odsto u odnosu na isti kvartal 2020. godine. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2021. godine iznosila je 1219 eura i veća je za 29,7 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je za 21,1 odsto veća u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, preliminarni su podaci Uprave za statistiku MONSTAT.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1196 eura, u primorskom regionu 1383 eura, u središnjem regionu 708 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 849 eura.

“Direktan uticaj na prosječnu cijenu kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2021. godine ima učešće prosječne cijene metra kvadratnog stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje, koje je u posmatranom kvartalu bilo značajno manje u odnosu na prethodno posmatrane periode”, ističu u MONSTAT-u.

Statističari pojašnjavaju da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, pojašnjavaju u MONSTAT-u.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u prvom kvartalu 2021. godine iznosila je 1224 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 714 eura.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

KGB put - nasipanje Vojska CG

Lokalni putevi moraju da plate PDV – obavezan obračun PDV na usluge od javnog interesa

Pljevaljsko Preduzeće za održavanje lokalnih puteva obavezno je da obračunava PDV na izvršene usluge od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *