ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Uncategorized / REAGOVANJE UKCG: CRNOGORSKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI DOSLJEDNO ĆUTI, KAO I VAZDA

REAGOVANJE UKCG: CRNOGORSKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI DOSLJEDNO ĆUTI, KAO I VAZDA

    Udruženje književnika Crne Gore, osnovano još daleke 1946. godine, podsjeća građane Crne Gore da CANU, formirana skoro tri decenije kasnije, i u ovim turbulentnim trenucima ćuti, izopštena iz vremena i prostora. U svom nedavnom reagovanju povodom nemilih scena u Budvi i drugim gradovima, apostrofirajući pretjeranu upotrebu sile policije prema mirnim građanima, UKCG je istaklo da događaji od opšteg interesa ne smiju biti tabu tema, i da se javnom riječju dobre namjere treba oglašavati i dati svoj doprinos poboljšanju kulturne i sveukupne klime u našoj zemlji.

    Međutim, dosljedna u svojoj nedosljednosti, CANU mudro ćuti ispod svog staklenog zvona, uz imidž skupine režimskih namještenika, vazda voljna da na kulturnoj mapi Crne Gore, zemlje svih njenih građana, odćuti i najflagrantnije primjere kršenja ljudskih i građanskih prava. 

CANU je i ovog puta očigledno smatrala da predstavlja instituciju iznad interesa naroda, začaurenu u svojim referatima, nužnim njoj i nikom drugom, zaboravljajući na svoje mjesto i funkciju, koji svaka nacionalna akademija mora imati u svojoj zemlji, a što CANU sistematski urušava kao skupina kabinetskih intelektualaca.

    Jedini „povoljan“ momenat za CANU u njenom horskom ćutanju je u činjenici da su građani već odavno digli ruke od nje i njene uloge u našoj zemlji. Stoga se mnogi s pravom i pitaju da li je CANU u međuvremenu ukinuta, ili negdje izmještena, da bi se, ovako hermetizovana i režimski obojena, još uspješnije bavila sama sobom i planovima o svojoj boljoj lokaciji, i prostoru za mudro i udobno ćutanje, kao i do sada.

    Udruženje književnika Crne Gore ocjenjuje da CANU samo dopunjava kockice za svoj mozaik bizarnog, izopštenog kulturološkog faktora i balasta u Crnoj Gori, i da će, kao grupacija režimskih namještenika, sama sebe do kraja urušiti, ako to već nije i učinila.

    Ovim putem UKCG poziva sve društvene i kulturne institucije, koje su, kao i ovo književno Udruženje, duboko utemeljene u biću Crne Gore, koje žele dobro, mir i prosperitet Crnoj Gori na njenom evropskom putu, da ne slijede ćutološke manire CANU i filozofiju nojevskog zabijanja glave u pijesak. Nego da se porukama dobre volje i namjere uključe u napore svih na očuvanju ljudskih prava i sloboda u korist dobre građanske klime i tolerancije. Tim prije što nemila zbivanja posljednjih dana bacaju i ružno svjetlu na imidž naše zemlje u međunarodnim okvirima. 

Po ocjeni Udruženja književnika Crne Gore, CANU je sama sebe urušila, marginalizovala do nivoa društvene neprepoznatljivosti i besmisla postojanja, u vrćenju u svom začaranom krugu, uz režimski pečat uhljebljenja za moralno-politički podobne stručnjake i naučnike.

 

Podgorica, 10.07.2020.                           Udruženja književnika Crne Gore 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Premijerna predstava “Boing Boing” razveselila publiku

Premijerna predstava “Biong Boing, u produkciji pljevaljskog Centra za kulturu, 4.juna je aplauzima ispraćena u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.