ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Roditelji da zabrane deci da voze električne trotine

Roditelji da zabrane deci da voze električne trotine

Iako sve više građana koristi električne trotine kao prevozno sredstvo mali broj njih koristi i zaštitnu opremu koju preporučuju svi proizvođači. Dodatni problem predstavlja činjenica što njihova upotreba nije regulisana zakonom. Dok čekamo zakon iz NVO sektora apel roditeljima da ne dozvoljavaju deci mlađoj od 16 godina da voze električne trotine.

Vožnja električnog trotineta juče je uzela jedan mladi život u Podgorici. Da se ​​i na takvom prevoznom sredstvu može sve promeniti za nekoliko sekundi, svesni su i naši građani.

Iako sve više građana koristi električne trotine kao prevozno sredstvo mali je broj onih koji koriste i zaštitnu opremu koju preporučuju svi proizvođači.

Problem predstavlja činjenicu što njihova upotreba nije regulisana zakonom te iz NVO sektora pozivaju nadležne da se to pitanje što prije propiše.

„Mi sada u Crnoj Gori nemamo pravilo koje će nam reći koji je to uzrast koji smije da koristi električne trotine na kojim površinama. Države EU su regulisale ovo pitanje na različite načine u zavisnosti od toga u kojoj državi je riječ pa je tako Velika Britanija zabranila izmjenama zakona licima ispod 18 godina da koriste ovo prevozno sredstvo dok Holandija i Belgija su to zabranile licima mlađim od 16 godina”, kaže za TVCG. Sara Đoković iz Alfa centar.

To pitanje pravno je rešila i Hrvatska i to kao prva zemlja u regionu. Nama ostaju apeli.

„Apel svim učenicama u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise da budu posebno oprezni u ovim ljenim uslovima kada su povećane gužve na putevima. I još jedan apel roditeljima da ne dozvoljavaju deci mlađoj od 16 godina da voze trotine. Ukoliko to čine deca starija od 16 godina da korste zašitnu opremu, kacige i štitnike”, zaključila je Đoković.
Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.