utorak , jun 2 2020
Početna / Vijesti / Politika / Rovčanin: DPS se igra sa životima Pljevljaka

Rovčanin: DPS se igra sa životima Pljevljaka

Preksinoć u 21 čas izmjeren je rekordan nivo zagađenosti vazduha koji je ikada zabilježen u Pljevljima. U pomenuto vrijeme, PM 10 čestice u vazduhu bile su čak 23 puta veće od zakonom dozvoljenih 50 mg/m3! Dakle, u pitanju je alarmantno stanje zagađenosti vazduha koje ugrožava živote građana.

Međutim, ne samo da je izostala reakcija nadležnih, već nije izdato upozorenje o načinu ponašanja i kretanja u ovakvim vanrednim okolnostima. Kao i ranijih godina, u sličnim situacijama, na internet stranici Agencije stidljivo je objavljena informacija o navodnom kvaru mjerne stranice, iako su svi građani Pljevalja bili svjedoci gustine štetnih materija u vazduhu. Najviše zabrinjava to što ovo nije pojava u jednom danu, mjesecu ili godini, već pojava koja decenijama postepeno truje građane Pljevalja.

Koliko su za Vladu Crne Gore jeftini životi građana Pljevalja pokazuju sljedeći primjeri, koji na najbolji način oslikavaju apsolutnu nezainteresovanost i pasivan odnos Vlade prema ovom problem: projekat toplifikacije, čija realizacija je obećavana onoliko puta koliko je bilo izbornih ciklusa; polaganje kamena temeljca za izgradnju Termoelektrane po najvišim ekološkim standardima; nepoštovanje zakona o životnoj sredini i uskraćivanje naplate ekološke takse građanima Pljevalja; izjava premijera Markovića da mu je profit i stabilnost Rudnika i Termoelektrane prioritet u odnosu na ekološke potrebe grada; Vlada Crne Gore je za rješavanje pitanja aerozagađenja u prethodnoj godini izdvojila mizernih 300 hiljada eura!

Dakle, zakoni su pogaženi, privatni interesi su pobjedili, a pravda je zaćutala. Tako se u najkraćem može opisati odnos Vlade prema Pljevljima. A što se tiče lokalne vlasti i njihovog upornog ćutanja i zatvaranja očiju pred najvećim problemom mogu reći samo jedno: krajnje je vrijeme da pogledate malo dalje od ivičnjaka, trotoara i uličnih fenjera!

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

640_14345365_POKRET-ZA-PLJEVLJA-LOGO-770x450

Pokret za Pljevlja: Ako je deportacija bila državna greška, onda je za ubistvo Duška Jovanovića postojao državni razlog

Danas se navršava 16 godina od ubistva Duška Jovanovića, glavnog urednika „Dana“, čiji nalogodavci i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *