nedelja , 2 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Rovčanin DPS-u: Odbranili smo nastavak rada Termoelektrane Pljevlja jer nismo savili kičmu

Rovčanin DPS-u: Odbranili smo nastavak rada Termoelektrane Pljevlja jer nismo savili kičmu

Znamo da je jako teško da gledate kako smo za godinu dana u Pljevljima uradili više nego vi za punih 30 godina, poručio je predsednik OO Demokrat Pljevlja  Nikola Rovčanin reagujući na saopštenje pljevaljskog DPS-a. Poručio je da su „odbranili nastavak rada Termoelektrane Pljevlja”, jer, kaže, nisu „savili kičmu i suprostvili su se svima”.

<<<DPS: Svojim besmislicama Rovčanin zamajava i vreme inteligencije građana Pljevalja<<<

Za prethodna tri decenija, kaže Rovčanin, DPS je najmanje “300 puta obećao građanima realizaciju projekta toplifikacije”.

Pune tri decenije tragate za UT (urbanističko-tehničkim) uslovima, planskim dokumentima, finansijama… tražeći izgovore kako da pravdate svoj nerad i neuspjeh. Da li ste svesni da ste punih 30 godina obmanjivali građane Pljevalja? Zašto za sve to vreme jednog metra topolvoda niste postavili, nebitno kuda, kojim pravcem, vazduhom, vodom ili zemljom? Za samo godinu dana rada na ovom projektu došli smo do faze tendera za izvođača. I nakon svega, umesto da pohvalite, podržite i promovišete projekat koji se čeka toliko dugo, kao što su Demokrate nebrojeno puta uradile bez obzira na politiku ili bilo koje druge razlike, vi pokušavate da branite neodbranjivo”, rekao je Rovčanin.

Ne postoji, tvrdi on, niti jedan građanin pa čak i “član DPS-a koji može opravdati činjenicu da od 1990. godine do danas u Pljevljima nije riješeno pitanje toplifikacije što je jedinstven slučaj na svijetu u mjestima gdje postoji takvo postrojenje kao što je TEP nadomak grada”.

„Čak i sve vaše druge ideje oko toplotnog izvora su propale. Obećali ste i toplanu, gdje je? Obećali ste toplotni izvor u Vektri Jakić, gdje je”, pita Rovčanin.

Pitao je DPS znaju li “kada je Termoelektrana postigla najduži rad u istoriji?” odgovorio sam da je to bilo u 2021. godini.

„Znate li kada je Termoelektrana postigla veću efikasnost u istoriji od preko 35 odsto? Rećićemo vam, u 2021. godini. Znate li kada su postignute najveće uštede na uglju i aditivima? Rećićemo vam, u 2021. godini? Znate li od kada su zaposlenima povećane ploče i dupliran stambeni fond? Rećićemo vam, od dolaska novog rukovodstva”, naveo je Rovčanina.

Dalje kaže da je u 2021. godini postignut rekord po prihodima i profit naveći u istoriji.

„Znate li kada je postignut rekord u proizvodnji električne energije? Rećićemo vam, u 2021. godini. Znate li kada je pokrenut najveći broj investicija u istoriji EPCG? Rećićemo vam, u 2021. godini. Da li možda znate kada je ostvaren rekord u naplati? Rećićemo vam, 2021. godine. Da li ste možda čuli kada je postignut rekord u broju platiša? Ako ne znate, reći ćemo vam mi, u 2021. godini. Znate kada su građani dobili najveće popuste na računima na utrošenu električnu energiju? Rećićemo vam, u 2021. godini. Zanate li kada su građani Pljevalja prvi put dobili dodatne popuste na račun za struju u toku grejne sezone? Rećićemo vam, u 2021. godini”, istakao je Rovčanin.

Rekao sam bi im, dodaje on, još mnogo toga, “da ste ozbiljni i demokratski zreli da sagledate činjenice, rezultate, razlikujete obećanja od konkretnih djela”.

„Ali očito imate za cilj da praznim političkim i izlizanim trodecenijskim tezama odbranite vaš (ne)rad. Dakle, nisu ni devedesete, ni dvijehiljadite, ni dvijehiljadedesete godine, već upravo od nastanka promjena nakon 30.avgusta 2020.godine”, poručio je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, ostavili su TEP pred gašenjem, “sa lošim ugovorom za realizaciju Eko rekonstrukcije”.

„Odbranili smo nastavak rada TEP u borbi koju niste mogli zamisliti. Zašto smo odbranili? Jer nismo savili kičmu, suprostvili smo se svima, pa i ministarstva koji tada nisu imali kompletnu sliku. Naravno, to je za vas bilo nezamislivo. Projekat eko rekonstrukcije TEP nastavljen je zahvaljujući izmenama ugovora koji su ostavili na nivou da se realizacijom ne ispoštuju direktive EU”, naglasio je on.

Pitao je DPS dali odgovor na pitanje „zašto se nisu izborili za izgradnju Hidroelektrane Otilovići?“

„Imali ste tačno 30 godina vremena. Zašto je makar niste uredili, osvijetlili, zaštitili”, dodao je.

Predlaže, kaže, DPS-u da obiđu branu Otilovići, odu na Termoelektranu…

„Jasno je da sve ovo odlično znate, a za slučaj da možda manja grupa i ne zna, predlažemo da napravite malu eskurziju i obiđete branu Otilovići, odete na Termoelektranu da vidite kranove i aktivne radove, zgradu Atlas u kojoj će u septembru početi da radi moderan naplatni punkt EPCG. Uskoro ćete videti i prve solarne panele na domaćinstvima u Pljevljima. I na kraju, najbolje govori o vama činjenica da ste objekat koji pripada džamiji i Islamskoj zajednici pretvorili u naplatni punkt EPCG. To je sramno i nedopustivo za svako civilizovano društvo. Ali i tu smo nepravdu ispravili”, kazao je Rovčanin.

Zašto je, pita predsednik pljevaljskih Demokrata, teško pohvaliti ono „što je dobro za sve građane”.

Evo, uredili ste izletište na prostoru vojne kasarne i nije nam teško da kažemo da je to dobro za građane“, zaključio je Rovčanin.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Temelj za bolja Pljevlja”: Rodna ravnopravnost u Pljevljima samo na papiru

Ovih dana smo svjedoci koliko je u našoj Opštini zanemarena rodna ravnopravnost i pravo žena …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.