petak , oktobar 15 2021
Početna / Vijesti / Ekonomija / Rovčanin: Ne razmišljamo o restrikcijama i poskupljenju električne nergije

Rovčanin: Ne razmišljamo o restrikcijama i poskupljenju električne nergije

Trenutna elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna i svi potrošači su redovno snabdjeveni električnom energijom i pored činjenice da se zemlje širom svijeta, pa i u Evropi i regionu, suočavaju sa energetskom krizom, zbog rasta cijena energenata, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Navode da su cijene elektične energije i gasa na istorijskom maksimumu, a da sve prognoze ukazuju „da će cijena energije rasti ne samo u sljedećoj, već i narednim godinama“.

„Energetska kriza dešava se u teškom periodu uveliko poremećenog cjelokupnog tržišta i to upravo kada se društvo počelo oporavljati od uticaja globalne recesije usljed pandemije Covid 19. Elektroprivreda Crne Gore za sada posluje optimalno, bez dodatnih gubitaka a sve u cilju održavanja stabilnog snabdijevanja domaćinstava i privrede“, navodi se u saopštenju EPCG.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, kazao je da ta ne razmišljaju ni o restrikcijama ni o poskupljenju električne energije, uprkos tome što je cijena na berzi dostigla 200 €/MWh, a da EPCG domaćinstvima i maloj privredi isporučuje po cijeni od 43 €/MWh.

„Trenutna elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna, iako se u akumulacijama bilježi manjak vode u odnosu na bilansne planove“, rekao je Rovčanin.

Dodao je da je rad Termoelektrane Pljevlja, trenutno stabilan, te da je potrošnja usklađena sa planovima.

„Ovo postrojenje trenutno pokriva 60 odsto potreba konzuma Crne Gore. U slučaju da dođe do ispadanja TE „Pljevlja“ sa mreže, bili bismo primorani da uvozimo 5 GWh dnevno, što bi značilo da nam je za uvoz, na dnevnom nivou, potrebno 1.000.000 eura. Razlog ovome su veoma visoke cijene električne energije na tržištima, koje ovih dana dostižu 200 €/MWh. Podsjećamo da EPCG svim potrošačima prodaje električnu energiju po ponderisanoj cijeni od 43 €/MWh, pa je tako prosječan račun za prethodni mjeseci iznosio oko 25 eura. Kako ulazimo u kišni period – a svi relevantni pokazatelji upućuju na to da će se dotoci na našim rijekama, kao i nivoi u našim akumulacijama popraviti – cijenimo da nećemo biti u situaciji da razmišljamo o uvođenju restrikcija“, rekao je Rovčanin.

Dodao je i da što se tiče zavisnosti Crne Gore od uvoza električne energije, da je stanje „kompleksno“, te da se i u tom domenu „potvrđuje važnost navedenih postrojenja za energetsku i ekonomsku stabilnost“.

Električna energija i gas su poslednja dva mjeseca na berzama vrtoglavo poskupjeli za preko 100 odsto, ali činjenica je da je proizvodnja EPCG diverzifikovana tako da se, na godišnjem nivou, iz hidroproizvodnje ostvaruje 53 odsto, iz termoelektrane 38 odsto i iz vjetroelektrana 9 odsto proizvodnje, pa je lako je zaključiti da energetski bilans Crne Gore zavisi kako od hidroloških prilika, tako i od stabilnog rada TE Pljevlja, navode iz EPCG.

„Kada posmatramo godišnji nivo, možemo reći da je Crna Gora u trenutnom energetskom balansu, tj. da je potrošnja jednaka proizvodnji. Tokom prvog i četvrtog kvartala, imamo viškove električne energije, budući da su to periodi sa povoljnim hidrološkim prilikama, dok tokom ljeta imamo manjak električne energije koju, zbog povećane potrošnje, izazvane potrebama turističke sezone, moramo da uvozimo. Naravno, sve veći uticaj na poslovanje EPCG ima i volatilnost cijena električne energije na tržištima Evrope, naročito tokom posljednje dvije godine, pa se, zbog nekih globalnih faktora, kao što su pandemija, situacija sa gasom, SO2 itd, poput cijelog svijeta, suočavamo sa nekim izazovima kojih nije bilo u toj mjeri tokom prethodnih decenija. Primjera radi, u 2021. godini su cijene za prvi kvartal bile 50 €/MWh, a do četvrtog kvartala su porasle na 200 €/MWh“, naveo je Rovčanin.

Poručio je da građani „nemaju razloga za brigu, jer ne razmišljamo ni o restrikcijama ni o povećanju cijene električne energije“.

„Do restrikcija električne energije može doći jedino usljed više sile, havarije u prenosnoj i distributivnoj mreži. Takođe, moramo voditi računa i o likvidnosti kompanije, kako bismo bili u mogućnosti da servisiramo obaveze koje proizilaze iz ugovora o uvozu električne energije. Pogonska spremnost naših postrojenja je na visokom nivou i, dok god su TE „Pljevlja“ i hidroenergetski objekti u funkciji, bićemo u poziciji ne samo da održavamo energetsku i ekonomsku stabilnost Crne Gore, nego i da djelujemo u pravcu izgradnje novih postrojenja“, kazao je Rovčanin.

Iz EPCG su saopštili da će i dalje nastaviti da stimulišu potrošače koji redovno izmiruju obaveze.

„I pored činjenice da je sistem stabilan, EPCG poziva sve potrošače, da zbog aktuelne situacije,koje se reflektuje i na naš elektroenergetski sitem, racionalno koriste električnu energiju kako bi svi zajedno odrzali sistem stabilnim, posebno imajući u vidu neizvjestnost po pitanju aktuelne energetske krize“, zaključuje se u saopštenju EPCG.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

radna mjesta 2

Trećina radnih mjesta se ugasila ili su u sivoj zoni

Podaci Uprave za statistiku Monstat da je u avgustu ove godine bilo zaposleno 145 hiljada …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *