nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / ROVČANIN: POČETKOM JUNA PLANIRAMO TENDER ZA PROJEKTOVANJE I IZGRADNJU mHE „OTILOVIĆI“

ROVČANIN: POČETKOM JUNA PLANIRAMO TENDER ZA PROJEKTOVANJE I IZGRADNJU mHE „OTILOVIĆI“

Preliminarne analize pokazuju da se izgradnjom MHE Otilovići može očekivati proizvodnja električne energije od oko 11 GWh zasnovanoj na korišćenju viškova vode iz akumulacije Otilovići, sve uz uvažavanje najsavremenijih ekoloških standarda u skladu sa principima održivog razvoja.

Ukupna snaga MHE Otilovići u zbiru 2 agregata iznosiće 3 MW.

Vrijednost izgradnje MHE Otilovići sa uređenjem pristupnih puteva i osavrenjavamem opreme same brane iznosi oko 5 miliona eura.

U skladu sa usvojenim Koncesionim aktom, visina koncesione naknade iznosi 6,5% od ostvarene godišnje proizvodnje u mHE „Otilovići“, s tim da taj iznos ne može biti manji od 5,0% od planirane proizvodnje. Pomenuti procenti godišnje proizvodnje se preračunavaju u novčani iznos po prosječnoj cijeni električne energije na berzi električne energije u godini za koju se vrši obračun koncesione naknade, i raspoređuje u državni i lokalni budžet na način definisan zakonom.

Planirano je da se već početkom juna raspiše tender za projektovanje i izgradnju MHE Otilovići dok bi se sa izgradnjom počelo  početkom 2023. godine.

MHE Otilovići će slikovito prikazano po procjeni moći da obezbijedi energiju za više od 1200 domaćinstava, a vrijednost energije je po prosječnim cijenama u poslednjem periodu oko 2 200 000 eura godišnje.

Naravno, očekujemo i otvaranje novih radnih mjesta u Pljevljima u skladu sa stručnom analizom potreba radne snage za održavanje postrojenja.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Moguće minimalne promjene cijena struje

Regulatorna agencija će danas saopštiti cijene struje koje će važiti od 1. januara. EPCG ne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.