ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Rovčanin: Potrebne hitne kadrovske promjene u EPCG zbog nezakonitosti u upravljanju i poslovanju

Rovčanin: Potrebne hitne kadrovske promjene u EPCG zbog nezakonitosti u upravljanju i poslovanju

Direktor proizvodnje Elektroprivrede Crne Gore, Luka Jovanović i dalje je vršilac dužnosti direktora Termoelektrane Pljevlja, iako je od njegovog imenovanja na mjesto v.d TE prošlo više od godinu dana. Kada pogledamo upravljačku strukturu EPCG, lako je doći do zaključka da je Jovanović odgovoran samom sebi i da istovremeno obavlja dvije funkcije u dva grada.
Pored niza propusta u poslovanju Termoelektrane Pljevlja, a jedan od njih je za efekat imao ekološku katastrofu trovanjem ribljeg fonda rijeke Ćehotine sa dugoročnim posljedicama, primjećujemo i niz nelogičnosti u redovnom poslovanju TE.Poznato je da TE Pljevlja duži niz godina za dio redovnih poslova angažuje zaposlene posredstvom drugih privrednih društava. Fakture iz direkcije u Nikšiću za septembar i oktobar 2020. godine, potvrđuju ove navode. Naime, u septembru su 24 zaposlena angažovana preko posredničke firme TE Pljevlja koštala 38.683,58 eura, a u oktobru 39.015,12 eura ili prosječno više od 1600 eura po zaposlenom, za poslove mašinbravara, strugara i zavarivača. Ovi zaposleni od posredničke firme za svoj rad dobijaju znatno manje iznose od iznosa koje angažovana firma dobije od EPCG.

Postavlja se pitanje ekonomske opravdanosti ovakvih angažmana, jer, po našim nezvaničnim saznanjima, firma „Termoelektro – mont“ d.o.o, svakog mjeseca, po jednom zaposlenom prihoduje od 400 do 600 eura, odnosno za 24 zaposlena koliko je poznato da je angažovano, od 10 – 15.000 eura. Poslovi koji se obavljaju angažovanjem posrednika inače su predviđeni pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Termoelektrane Pljevlja.

Menadžment ove komapnije ima opciju da angažuje zaposlene za obavljanje ovih poslova po ugovoru o radu, a ukoliko ne postoji kontinuirana potreba po ugovoru o obavljanju privremenih i povremenih poslova ili ugovoru o djelu bez dakle, angažovanja posrednika. Uvjeren sam da je na ovaj način TE na velikom gubitku čime se pravi direktan profit posredničkim firmama.

Takođe, nezvanično smo u saznanju da se pojedina lica koja su penzionisana uz otpremninu i kojima je prestao tako radni odnos u TE, nekoliko dana potom angažuju na iste poslove preko posredničke firme.

Takođe, podsjećam na još jednu nezakonitost u EPCG, a odnosi se na to da je predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, od oktobra 2017. godine i član Odbora direktora Prve banke, i jedan je od izdašnijih donatora Demokratske partije socijalista u Nikšiću i ostvaruje finansijske prihode po osnovu obje funkcije, što je zabranjeno i kažnjivo po Zakonu o sprječavanju korupcije. Uprkos jasnoj, nedvosmislenoj i izričitoj zakonskoj zabrani, za vrijeme vršenja javne funkcije, a za koju je aktuelni predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, u prosjeku mjesečno plaćan 3.285 eura, istovremeno je po osnovu članstva u Odboru direktora Prve banke tokom prethodne tri godine protivzakonito  ostvario više od 33.000 eura. Napominjem da je poslanik Demokrata, Momo Koprivica, 8. juna 2020. godine uputio ASK-u prijavu protiv Krivokapića, ali da ni nakon pet mjeseci ova institucija nije reagovala.

Dakle, nivo nezakonitosti u upravljačkim strukturama i poslovanju EPCG zahtijeva hitnu kadrovsku promjenu u cjelokupnom sistemu upravljanja.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Uprkos niskim temperaturama fontana radi, ko će odgovarati ako dođe do havarije?

Iako je Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode izdao nalog preduzeću „Vodovod“ da zbog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.