sreda , jun 3 2020
Početna / Vijesti / Politika / Rovčanin: Vladi je život jednog građanina Pljevlja jeftiniji od tone uglja

Rovčanin: Vladi je život jednog građanina Pljevlja jeftiniji od tone uglja

Po razmišljanjima Vlade Crne Gore, život jednog građanina Pljevalja jeftiniji je od jedne tone uglja! Tako proizilazi iz navoda da predložena naknada za zagađenje koju bi plaćali zagađivači može uticati na povećanje cijena proizvoda u toj oblasti. A to što će se izbjegavanjem uvođenja taksi zagađivačima nastaviti ekološka katastrofa i ugroziti životi građana, to nisu vidjeli kao problem. Vlada je prvo živote građana svela u ravan proizvoda, a potom je život svrstala u proizvode manje vrijednosti od uglja i struje!
Kada je u pitanju poslovanje zagađivača, Vlada Crne Gore je oprezna i zabrinuta, a kada treba narodu uvesti i povećati namete, onda se ne pitaju kako će izdržati! Ovo je nepravda i teror nad Pljevljima. Kreator sam Zaključka koji sam krajem prošle godine uputio Skupštini kako bih pokrenuo proceduru izrade Predloga odluke o naplati taksi zagađivačima. Naravno, vladajuća većina je to odbila pa su Predlog odluke „razvlačili“ sve do 6.marta kada su uputili na saglasnost Vladi. Od tada ona je održala više od 20.sjednica ali odluka o taksama nije bila na dnevnom redu. I sada šok, oni uopšte ne žele da opterećuju zagađivače?! Vlada ovim daje legitimitet zagađenju Pljevalja. Zakon o životnoj sredini stupio je na snagu još u avgustu 2016. i u članu 73 omogućio opštinama da uvedu taksu zagađivačima. I šta je sada sporno? Hoće da koji milion više ostane u džepovima organizovane kriminalne grupe. Ti milioni pripadaju narodu Pljevalja da riješe dugogodišnju muku i patnju. Ti milioni sa kojim oni kupuju jahte i hotele pripadaju djeci Pljevalja i njihovoj budućnosti. Vlada Crne Gore ovakvim postupkom između zdravlja naroda i profita zagađivača, bira ovo drugo.
Vrijeme je da razmišljamo i o krivičnim postupcima. Radnja izvršenja krivičnih dijela je i nečinjenje, odnosno nepreduzimanje dužnog činjenja. Ova obaveza je zakonska, posledice su nedozvoljeno zagađenje i atak na zdravlje naroda. I sada neko zaustavlja izvore prihoda, uz pomoć kojih bi se popravila ili preduprijedila ekološka katastrofa.
Nikola Rovčanin, član Inicijativnog odbora Demokrata Pljevlja i odbornik u SO Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

640_14345365_POKRET-ZA-PLJEVLJA-LOGO-770x450

Pokret za Pljevlja: Ako je deportacija bila državna greška, onda je za ubistvo Duška Jovanovića postojao državni razlog

Danas se navršava 16 godina od ubistva Duška Jovanovića, glavnog urednika „Dana“, čiji nalogodavci i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *