petak , oktobar 15 2021
Početna / Vijesti / Ekonomija / ROVČANIN ZA RTCG: ASFALITARAMO, REKULTIVIŠEMO I GRADIMO UBRZANOM DINAMIKOM

ROVČANIN ZA RTCG: ASFALITARAMO, REKULTIVIŠEMO I GRADIMO UBRZANOM DINAMIKOM„Ovo je za primjer i za svaku pohvalu“, tako Dragan Lučić, predsjednik MZ Zabrđe, komentariše nedavno izvedene radove na prostoru jednog dijela deponije na Maljevcu.

Do juče pepeo i šljaka, danas – trava i mlade sadnice, slika su jednog dijela deponije na Maljevcu.
„Sve uberemo, čak i travu koju nismo imali priliku da vidimo zadnjih 30-40 godina“, pojašnjava Lučić drastičnu transformaciju deponije.
Mještani sela oko Termoelektrane, nakon decenija nezadovoljstva zbog ugroženosti njenim radom, konačno su dočekali bolje dane. Kažu: vidljivi su i osjetni efekti do sada izvedenih sanacionih poslova.
„Spriječeno je da se praškaste materije i dalje razasipaju prilikom vjetrova, pohvatane su, kako atmosferske, tako i izvorske vode, sve je dovedeno u neko, nazovimo – zadovoljavajuće stanje, pa i sami građani se manje žale…“ – ističe predsjednik MZ Zabrđe.
Saniran je i put obodom deponije koji koriste mještani brojnih sela.
„Elektroprivreda Crne Gore finansirarala je sanaciju puta od mosta na Vezišnici do Maljevca, ukupne površine 2800m2 asfalta. Naravno, ova kompletna dionica biće završena i definisana nakon rekultivacije kasete 1 i kasete 3, gdje će postojati i trotoarski dio i sva ona saobraćajna infrastruktura koja je neophodna“, kaže Nikola Rovčanin, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore.
Rovčanin obećava nastavak sanacionih, ali i razvojnih projekata.
„Ubrzavamo dinamiku na svim radovima, ne samo na rekultivaciji deponije, ne samo na saobraćajnoj infrastrukturi, već na izgradnji hidroelektrane Otilovići, toplifikaciji Pljevalja i ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane, na zadovoljstvo i države Crne Gore i opštine Pljevlja“.
Dragana posebno raduje budući park kao mjesto za odmor i uživanje.
„Izvršena je sadnja raznog sadnog materijala, postavljen je mobilijar, to je urađeno tako da imamo pješačke staze, imamo sve… Mislim da će ipak ovo da bude, na neki način, zadovoljavajuće i za šetače i posmatrače, kao i za same korisnike i građane“ – uvjeren je Lučić.
Termoelektranu odavno prati epitet dežurnog krivca za najveći broj ekoloških incidenata, pa i za ukupno zagađenje po kojem su Pljevlja prepoznata. Dosadašnje investicije nagovještavaju njegovo brisanje, ali mještani i ekološka javnost sa nestrpljenjem iščekuju nastavak radova i planiranu ekološku rekonstrukciju jedine naše elektrane na ugalj.
Izvor: RTCG
Nikola Rovčanin, direktor EPCG
Nikola Rovčanin, direktor EPCG

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

krediti

Korona stopirala otplatu 1,7 milijardi kredita

Moratorijum na kredite zbog krize izazvane pandemijom od aprila prošle do kraja avgusta ove godine …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *