ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Rudnik investira 8 miliona evra i plaća 4 miliona obaveza državi

Rudnik investira 8 miliona evra i plaća 4 miliona obaveza državi

Na 26. vanrednoj Skupštini akcionara Rudnika uglja AD Pljevlja, održanoj 21. marta 2017. godine, akcionari su dali punu podršku modelu rješavanja poreskog duga koji je menadžment započeo prijavom za reprogram i uplatom od 1.35 miliona eura, odnosno 10% ukupnog duga. Akcionari su se saglasili da se Rudnik uglja kreditno zaduži i uplati dodatnih 20% poreskog duga, tj. dodatnih 2,7 miliona eura, tako da će iznos sredstava za koja će se uraditi reprogram poreskog biti oko 9,4 miliona eura, a ista će biti isplaćena u 60 rata. S obzirom da je ovaj model rješavanja poreskog duga, u suštini, na fonu odluke Skupštine akcionara iz decembra 2016. godine, a pitanje poreskog duga se rješava na po društvo povoljniji način, odlučeno je da se za narednu Skupštinu akcionara pripremi detaljna informacija o sprovođenju upravo usaglašenih aktivnosti na rješavanju poreskog duga, te da se model rješavanja koji je bio definisan odlukom Skupštine akcionara od 13.12.2016. godine stavi van snage.

Akcionari su bili jednoglasni i u okviru tačke dnevnog reda koja se odnosila na Odluku o uslovima i načinu ulaganja u prioritetne investicione aktivnosti Rudnika uglja AD Pljevlja u 2017. godini. U okviru 8 miliona eura odobrenih  investicija planira se izmještanje krupnih infrastrukturnih objekata, nabavka nove opreme, alata i mehanizacije, te uvođenje novog informacionog sistema. Način finansiranja potrebnih sredstava će biti naknadno definisan u okviru ingerencija Odbora direktora.

Akcionar Aco Đukanović je istakao da je zadovoljan pokrenutim aktivnostima i da ga posebno raduje činjenica da se pitanje rješavanja poreskog duga konačno realizuje, što je on kao manjinski akcionar uporno tražio još od 2013. godine.

 

Na današnjoj sjednici, akcionari su i minutom ćutanja odali počast preminulom radniku RUP-a dipl. ing. Vladimiru Vemiću, koji je godinama bio zadužen za tehnički dio organizacije Skupština akcionara Rudnika uglja, iskazujući mu tom prilikom zahvalnost za profesionalan i predan rad na ovim i ostalim poslovima koje je obavljao u Društvu.

 

Informativna služba Rudnika uglja AD Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Janjušević: Značajno povećanje proizvodnje u odnosu na uporedni period prošle godine

„Zahvaljujući velikom investicionom ciklusu u prethodnom periodu RUPV ima značajno povećanje proizvodnje u odnosu na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.