nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / U Rudniku uglja prezentovan „Projekat fabrike za proizvodnju LC3 cementa“

U Rudniku uglja prezentovan „Projekat fabrike za proizvodnju LC3 cementa“

Imajući u vidu da je upotreba crnog uglja za proizvodnju električne energije ograničena, pa tako i osnovna djelatnost Rudnika uglja AD Pljevlja, rukovodstvo naše kompanije, u saradnji sa Vladom Crne Gore, već određeni vremenski period razmatra adekvatne modele diversifikacije osnovne djelatnosti i pripreme za realizaciju pravedne tranzicije.

Gradnja fabrike za proizvodnju cementa, svakako, predstavlja logičan i, od strane Vlade Crne Gore, snažno podržan investicioni zamah koji će obogatiti industrijsku proizvodnju i omogućiti nova radna mjesta.

Tim povodom, juče, 2. novembra tekuće godine, u kabinetu izvršnog direktora Rudnika uglja AD Pljevlja je održana prezentacija Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz Bora pod nazivom „Projekat fabrike za proizvodnju LC3 cementa – Law Clinker Factor Green Cement”.

Institut, kao dugogodišnji saradnik naše kompanije, koji je upoznat sa idejom o izgradnji cementare, inicirao je sastanak sa rukovodstvom Rudnika sa namjerom da predstavi svoje bogato iskustvo na ovim i sličnim projektima.

Ispred Rudnika prezentaciji su prisustvovali, pored izvršnog direktora Milana Lekića, predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević, direktor Sektora za razvoj i investicije Jagoš Gomilanović i šef kabineta predsjednika Odbora direktora Alen Štulić, dok su u ime Instituta govorili izvršni direktor dr Mile Bugarin, pomoćnik izvršnog direktora Borisav Stojadinović i prof. dr Aleksandar Ivanović.

Predstavnici Vlade Crne Gore koji su prisustvovali prezentaciji, na poziv izvršnog direktora Lekića, su generalni direktor Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost u Ministarstvu kapitalnih investicija Vladimir Durutović i Igor Jovanović ispred Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Rukovodstvo Rudnika uglja, zajedno sa predstavnikom resornog ministarstva, posebno je insistiralo da proizvodnja cementa bude zasnovana na najsavremenijim tehnologijama zbog imperativa zaštite životne sredine. Institut je u održanoj prezentaciji istakao da se predmetni LC3 cemenat, koji sadrži 50% laporca, 30% gline, 15% krečnjaka i 5% gipsa, pokazao kao odlično rješenje sa aspekta poštovanja ekoloških standarda.

Institut je predstavio i rad renomiranih inostranih kompanija sa kojima posluje u partnerskom odnosu. Jedna od njih je i Loesche Group. Riječ je o inženjerskoj kompaniji osnovanoj prije više od 100 godina čije se sjedište nalazi u njemačkom gradu Dizeldorfu, a koja ima svoje podružnice širom svijeta. Loesche Group, između ostalog, dizajnira, proizvodi i servisira mašine koje su neophodne za proizvodnju cementa.  Prema riječima predstavnika Instituta, ova kompanija ima izuzetno veliku reputaciju, posluje sa zagarantovanim kvalitetom, zbog čega bi, kako su istakli predstavnici Instituta, predstavljala adekvatno rješenje za izgradnju cementare.

 

Rukovodstvo Rudnika je izrazilo zahvalnost predstavnicima Instituta na iskazanom interesovanju i dosadašnjoj korektnoj saradnji. Dogovoreno je da do kraja mjeseca novembra Institut pošalje program laboratorijskih i tehnoloških ispitivanja koji će biti uzet u razmatranje, poput svih ostalih.

Izvršni direktor Lekić se na kraju sastanka zahvalio predstavnicima Instituta na kvalitetnoj i inspirativnoj prezentaciji, ističući da je od velike važnosti što će Vlada Crne Gore u realizaciji ovog projekta maksimalno uvažiti Rudnik uglja.

„Odnos Vlade Crne Gore prema našoj kompaniji u pogledu realizacije ovog projekta je za svaku pohvalu. Posebna mi je čast i zadovoljstvo što konačno, nakon toliko godina i decenija, svjedočimo jednom izuzetno korektnom odnosu, zasnovanom na međusobnom uvažavanju i ostvarenju interesa zaposlenih, ali i svih građana. Drago mi je što se konačno prešlo sa riječi na djela. Zahvaljujući ovakvom odnosu, Rudnik uglja će postati istinska lokomotiva razvoja naše opštine, kao što to i zaslužuje“, poručio je, između ostalog, izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja Milan Lekić.

Služba za korporativne komunikacije Rudnika uglja

prezentacija

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG -Prosječan račun za mart 34,76 eura

Domaćinstva su u martu 2024. godine potrošila 126.219.420 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 4,22 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.