nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Sa vjerom u sebe polako ka uspjehu

Sa vjerom u sebe polako ka uspjehu

anica damajnovic

Još dok je bila dijete nisu je mnogo interesovale igračke, u njenom rancu nalazile su se bojice, plastelin, blok za crtanje. Posmatrajući stvari oko sebe, prenosila ih je na papir. Shvatila je još tada da ima talenat za umjetnost, ali nije ni slutila da će to jednog dana biti njena profesija.

Anica Damjanović danas je uspješna i vrijedna studentkinja treće godine Fakulteta likovnih umjetnosti, na smjeru grafički dizajn. Anica je predana i požrtvovana djevojka koja dokazuje da bez rada ni talenat ne može doći do izražaja, a u svakom čovjeku se nalazi neiscrpan izvor, neki talenat koji ga pokreće i srce mu raduje.

– Rad je put ka sebi. Talenat je početni dio našeg stvaralaštva, veći dio je rad, a posle dolazi napredak. Nakon završetka osnovne škole jedina želja mi je bila da upišem Srednju likovnu školu “Petar Lubarda” na Cetinju. Majka me je tada podržala, a i danas me podržava. Znam da joj nije bilo lako da pošalje na školovanje u drugi grad dijete od 15 godina. Zajedno smo uspjele, položila sam prijemni na smjeru grafički dizajn. Uporedo sa mojim napretkom u školi dolazile su i nagrade, kolektivne izložbe, likovne kolonije… – priča Anica.

Nakon četiri godine položila je prijemni na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na istom smjeru – grafički dizajn.

– Sad sam studentkinja treće godine osnovnih studija i kada pogledam iza sebe pa i nije bilo lako izboriti se sa svim ciljevima koje sam sebi postavljala. Grafički dizajn je danas perspektivna profesija jer je svuda oko nas, bilo da su novine, ambalaža, reklama, bilbord, logotip… Volim da radim sve što je vezano za grafički dizajn, ali posebno mi je omiljena ilustracija – kaže Anica i dodaje da joj kao grafičkom dizajneru ostaje baš malo slobodnog vremena da bi se posvetila slikarstvu, a kada slika obično na platno prenosi svoja unutrašnja osjećanja. Neke svoje radove uspjela je i da proda. Kao omiljene slikare navodi Fridu Kahlo i Van Gohga.

– Mnogo mi znači stipendija koju sam dobila od opštine Pljevlja, a kao grafički dizajner radim i honorarne poslove, koji mogu da pokriju moje studentske troškove. Treću godinu fakulteta obilježile su dvije nagrade: nagrada za poštansku markicu na temu “Diatreta” i za plakat od poljske ambasade – Poljska na crnogorskom plakatu na temu “100. godišnjica od obnove nezavisnosti Poljske”. Uvijek sam imala želju da uradim nešto što ima simbol Pljevalja, istorijsko nasljeđe, i sa ushićenjem sam izabrala da radim baš na toj temi. Najveći problem bio je kako doći do fotografija Diatrete a da je u dobroj rezoluciji. Moram da zahvalim Branku Banoviću, direktoru JU Zavičajni muzej, koji mi dostavio fotografije Diatrete iz arhive Muzeja kao i odobrenje za korišćenje. U novembru prošle godine nagrađena sam za idejno rešenje markice od Pošte Crne Gore. Čitav dizajn markice radila sam kompjuterski – kombinacija fotografije i vektorskog crteža. Uz markicu sam uradila Mc kartu, koverat i prigodni žig. Ponosna sam što će moja markica od 4. jula biti jedna u nizu koja će se naći u filateliji Pošte Crne Gore – ističe Anica.

Diatreta

U junu ove godine Anica je nagrađena od Ambasade Poljske za plakat koji je rađen kao vektorski crtež upotpunjen tipografijom.

Print

– Iskreno nisam se nadala da će baš moj plakat biti izabran kao jedan od tri najbolja plakata od strane Ambasade Republike Poljske u Podgorici, a pored nagrade imali smo i izložbu na Cetinju. Zahvalnost dugujem profesorima i asistentima koji su uvijek tu za mene. Sve izložbe i nagrade mi mnogo znače za dalji rad i napredak. Za sada planiram da  upišem četvrtu godinu i da diplomiram. Idem polako ka svom cilju, a usponi i padovi su tu da mi pomognu da još više vjerujem u sebe – zaključuje Anica.

S.Z.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Proslava hramovne slave Sv. Petke

Proslava Svete Petke uz molitvu, litiju i duhovnu muziku

  Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja najavila je proslavu hramovne slave 27. oktobra. Toga dana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *