četvrtak , 29 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Šakali u čoporu nasrću na stada i lovačke pse

Šakali u čoporu nasrću na stada i lovačke pse

Da šakali poslednjih mjeseci nanose štetu stanovnicima pljevaljskih sela najbolje potvrđuju podaci o desetinama napada na stada ovaca.

Posebno su ugrožena sela koja gravitiraju kanjonima Ćehotine i Tare, ali i područja prema granici sa Republikom Srpskom.

U poslednje vrijeme sedam stočara samo sa područja MZ Bukovica je prijavilo štetu, a stradala su im jagnjad i ovce.

Iz pljevaljskog lovačkog društva navode da je u poslednjoj sezoni ustrijeljeno pet šakala, ali da se oni brzo množe i da ih je sve više na terenu zbog čega je teško izboriti se sa njima.

“Šakali se više ne pojavljuju samo na prostoru Kosanice ili Bukovice, ima ih širom pljevaljske opštine. Nažalost, situacija je kritična jer agresivno i u čoporu napadaju stada i stočari prijavljuju da im usmrtili jagnje ili ovcu”, kaže predsjednik pljevaljskog lovačkog udruženja Slavko Kovačević. Prema njegovim riječima, na meti šakala su i lovački psi koji izvuku deblji kraj. Psi koji su uglavnom svezani prilikom napada se ne mogu odbraniti jer su šakali brojčano nadmoćniji.

“U čoporima ima po pet-šest šakala i u takvim okolnostima psi su bespomoćni”, kaže Kovačević i dodaje da šakali predstavljaju veliku opasnost i po srneću divljač, a situacija je posebno teška krajem maja i u junu, kada su im na meti mladunčad srne koja su praktično nezaštićena.

sakali

Kovačević naglašava da zbog sve komplikovanije situacije u Lovačkom društvu „Pljevlja” razmišljaju o organizovanju posebnih hajki na šakale, prije početka lovne sezone koja je planirana za oktobar.

“Prvih godina kada su se šakali pojavili na prostoru pljevaljske opštine naši lovci se nijesu najbolje snašli jer nijesu imali iskustva u praćenju ove divljači. Međutim, sada je situacija značajno drugačija, što se vidi i no broju ustrijeljenih šakala. Ipak, da bi se suzbilo njihovo širenje najbolje je organizovati posebne hajke i iskorijeniti ihu najvećoj mogućoj mjeri”, poručuje Kovačević.

Razlika između šakala i vuka je u tome što šakali prilikom napada usmrte po jedno jagnje ili ovcu, a vukovi najčešće nanose veću štetu.

Međutim, kao i svi predatori i šakali se u potrazi za plijenom vraćaju na mjesto gdje su usmrtili životinju, pa se na taj način šteta uvećava.

Pojava šakala na prostoru pljevaljske opštine registrovana je prije osam godina u reonu sela Krupice i Kosanica, jer im je sklonište bilo u kanjonu Tare.

Kasnije su se pojavili i u Šulama i Bukovici.

Pljevaljski lovci tvrde da su šakali na prostoru pljevaljske opštine znatno krupniji nego u hercegovačkim i primorskim krajevima, jer ovdje lakše dolaze do hrane.

Izvor PV informer

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ministar Mujović posjetio Rudnik uglja nakon tragične pogibije radnika

Ministar enegetike i rudarstva Saša Mujović, državni sekretari ministarstva Loran Mohamad i Vesna Brajović, obišli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.