nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Saopštenje pljevaljskog Odbora za odbranu svetinja

Saopštenje pljevaljskog Odbora za odbranu svetinja

Draga braćo i sestre, gospodo pljevaljska, prijatelji,

obradovani smo slogom i dostojanstvom koje ovih dana projavljujemo kao narod okupljajući se i učestvujući u Molebanu i litijskoj šetnji ulicama našeg grada. Probuđena srca i savjest naših Pljevljaka koji u sve većem broju bez straha izlaze u susret našoj Crkvi, najveća su snaga ovog naroda. Ovih dana pojedini, ne znajući šta je Crkva, pozivaju nas da se vratimo u hramove. Gdje da se vratimo, kad nam ih oduzimaju i tjeraju nas na ulicu?! Upornim, dostojanstvenim i mirnim molitvenim okupljanjima na kojima ćemo istrajati dokle god bude potrebno, borimo se isključivo za ono što nam pripada, a što su naši slavni preci u vijekovima iza nas gradili i čuvali. Naše svetinje ugrožene su “zakonom topuza”, koji je presedan u istoriji prava! I jedini način da ih sačuvamo je da u miru i što brojnije, pokažemo naše neslaganje. U tome nam se već pridružuju mnogi sugrađani, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost.

U skladu sa tim, zahvaljujemo i našim policajcima koji “u civilu”, iako prisutni po službenoj dužnosti, učestvuju u našim okupljanjima i odbrani svetinja. U proteklom periodu, gotovo svi svjetski mediji prenijeli su vijesti o događanjima na mostu u Đurđevića Tari, gdje su naši sugrađani na čelu sa Episkopom dioklijskim Metodijem zadobili tjelesne povrede. U očekivanju da se odgovorni za te nemile događaje, a svi znamo ko su, pokaju i da stupe u odbranu svetinja – sinoć smo bili neprijatno iznenađeni kada smo čuli da načelnik pljevljaske policije gospodin Dragan Slavulj upozorava i prijeti eventualnom primjenom sile. Ko se bori mirom, a ko silom, očigledno je. Zato, draga braćo i sestre, ne dozvolite da se među nas uvuku provokatori. Ne dozvolimo bilo kakav incident na našim okupljanjima. Majke, supruge i sestre, pozivajte svoje porodice na mir i dostojanstvo, kojim ćemo odbraniti naše svetinje.

Pozivamo naš voljeni narod da na litiju svi nose ikone iz svojih domova, jer ovdje nema mjesta nikakvim nacionalističkim i partijskim obilježjima. Naši zvanični slogani neka budu jasan stav “Ne damo svetinje” i poziv “Svi na ulice”!

Obraćamo se i lokalnoj TV “Pljevlja” da za naša okupljanja izdvoje poseban termin, pored redovnog informativnog izvještavanja, čime će pokazati svoju dobru volju prema Pljevljacima koji u nezapamćenom broju izlaze na ulice.

Gospodo pljevaljska, pozivamo vas da se i večeras u 18 č okupimo pred crkvom Svete Petke na Molebni kanon Presvetoj Bogorodici, odakle ćemo krenuti u litiju ulicama Pljevalja.

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.