sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Saopštenje SRK Lipljen povodom Dana voda

Saopštenje SRK Lipljen povodom Dana voda

Povodom 22. Marta – Svjetskog dana voda, SRK „Lipljen“ napominje i opominje na problematiku zagađenja lokalnih pljevaljskih vodotokova koji pripadaju slivu rijeke Ćehotine.

IZ SRK „Lipljen“ apeluju da čuvamo pljevaljske vode, da ne zagađujemo i ne bacamo otpad u naše rijeke, jer ih samo tako možemo sačuvati.

Ćehotina je još 50-tih godina bila prepoznatljiva u Evropi, od strane evropskih ihtiologa i biologa, kao jedna od najbogatijih salmonidnih evropskih voda sa ribljom populacijom. Obilježena je bila kao rijeka sa velikim prirodnim potencijalom za mriješćenje plemenitih vrsta riba (pastrmke, lipljena i mladice). Od 80-tih godina XIX vijeka pa sve do danas, ova rijeka se devastira i zagađuje na razne načine. Postojanje rudnika uglja, rudnika olova i cinka, termoelektrane, gradske kanalizacije i nelegalnih divljih deponija na obalama Ćehotine, uslovili su da je njeno stanje vrlo alarmantno. Od nekadašnje riblje populacije plemenitih vrsta, danas je prisutno samo 20% ribljeg fonda. Nekada je u Pljevljima postojao običaj odlaženja na rijeku Ćehotinu, gdje su ljudi uživali u blagodetima ove rijeke. Većina Pljevljaka je naučila da pliva baš u ovoj rijeci. Danas to nije slučaj. Rijeka, u dijelu od grada i nizvodno, više predstavlja kolektor za odvod komunalnog otpada i gradske kanalizacije, tako da rijeka više nije za kupanje. Njenih nekadašnjih kupališta i virova više nema, jer se sada na tim mjestima vrši eksploatacija uglja, a Ćehotina tu više i ne teče. Premještena je u novo vještačko kanalisano korito. Više ne postoji običaj odlaska na ovu rijeku, izuzev pojedinih ribolovaca, koji predstavljaju poslednje ćotinske mohikance. Rijeka je zaboravljena od Pljevljaka, kao i od svih Ustanova za zaštitu prirode i zaštitu voda. Prepuštena je samoj sebi, i kao takva ipak nekako opstaje. Više se i ne pominje kao rijeka Bogom dana, koja je nekada bila prebogata sa ribljom populacijom.

Međutim, SRK „Lipljen“ smatra da se ova rijeka može oporaviti i da zaslužuje nekadašnji rejting među ostalim rijekama. Ovo potvrđuje i primjer sa rijekom Rajnom, koja je bila gotovo mrtva rijeka u vrijeme velike evropske industrijalizacije. Danas je rijeka Rajna opet čista u kojoj opet plivaju lososi.

Želimo da stanje kao što je na datim fotografijama bude prošlost za pljevaljske vode:640_7021_Komunalna otpad u Čehotini

 

  1. 640_4803_Jalovište olova i cinka na obali Ćehotine640_1603_Boja Mjedeničkog potoka nakon ulčivanja otpadnih voda iz Rudnika olova i cinkaNa putu oporavka rijeke Ćehotine moraju nam pomoći svi: građani, ribolovci, lokalna samouprava, inspekcija i nadležne institucije, a najviše sami privrednici (Rudnik uglja, Termoelektrana, Rudnik olova i cinka i drugi) koji svojim aktivnostima utiču negativno na kvalitet vode i riblji fond rijeke. Ovim putem obavještavamo i javnost da je usvojen novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu, koji upravo obavezuje sve pomenute subjekte da neutrališu negativne uticaje na vodotokove i da učestvuju u poribljavanju pljevaljskih rijeka.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.