četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Savezu sindikata prijeti prodaja imovine

Savezu sindikata prijeti prodaja imovine

Poreska uprava Crne Gore (PU) ukinula je rješenje o reprogramu duga Savezu sindikata (SSCG) i započela proceduru prinudne naplate kroz blokadu računa. Iz te institucije su u izjavi za Dan kazali da je pokrenut i postupak obezbjeđivanja poreskog potraživanja unovčavanjem, odnosno prodajom, založene imovine.

Iz PU, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, kažu da ukupne dospjele, a neplaćene obaveze poreskog obveznika Saveza sindikata iznose 371.683,04 eura, i one obuhvataju obaveze dospjele kroz reprogram poreskog potraživanja, kao i tekuće poreske obaveze.

 

“Poreskom obvezniku Savezu sindikata ukinuto je rješenje o reprogramu poreskog potraživanja imajući u vidu da isti nije izmirio jednokratnu uplatu u iznosu od 10 procenata osnovnog poreskog duga u zakonom predviđenom roku. U nastojanju da se naplati poreska obaveza, Poreska uprava je kod predmetnog obveznika shodno Zakonu o poreskoj administraciji već preduzela mjeru prinud ne naplate iz novčanih sredstava, odnosno blokadu žiro računa, te obezbjeđivanja poreskog potraživanja putem uspostavljanja založnog prava nad imovinom dužnika na iznos od 224.000 eura. Poreska uprava će nastojati da pitanje poreskog duga ovog obveznika riješi primjenom svih dostupnih zakonom propisanih mjera naplate vezanih za imovinu koju obveznik posjeduje”, saopšteno je Danu iz Poreske uprave.

 

Zakon o reprogramu poreskog potraživanja u članu 13 predviđa da poreski organ ukida rješenje o reprogramu poreskog potraživanja, ako poreski obveznik ne uplati jednokratnu uplatu, ne uplati tri mjesečne rate u skladu s rješenjem o reprogramu poreskog potraživanja, te ukoliko kasni više od 30 dana s plaćanjem tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda.

Probleme s poreskim dugom ima i preduzeće čiji je osnivač Savez sindikata, a u pitanju je Crnogorski fond za stambeno-solidarnu izgrad nju.

Osim Saveza, osnivači Fonda su Vlada i Unija poslodavaca. Iako je u sindikalnim krugovima postojala priča da je i njimaukinuto rješenje o reprogramu, u Poreskoj upravi kažu da to nije istina.

Fond je reprogramirao poreske obaveze shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja s iznosom osnovnog duga od 1.508.386,44 eura i isti uredno plaća dospjele obaveze po osnovu reprograma.

Poreska uprava kod poreskog obveznika Crnogorski fond za stembeno-solidarnu izgradnju nije pokrenula proceduru za uvođenje stečaja, imajući u vidu da se ovoj mjeri pristupa tek ukoliko ostali mehanizmi ne rezultiraju naplatom duga.

Takođe, Uprava nije obaviještena da je proceduru predlaganja stečaja kod predmetnog obveznika pokrenuo neki drugi povjerilac navode u Poreskoj upravi.

Izvor: fosmedia.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.