četvrtak , april 22 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Savjet AEM najavio mogućnost cenzurisanja pojedinih sadržaja televizija iz Srbije

Savjet AEM najavio mogućnost cenzurisanja pojedinih sadržaja televizija iz Srbije

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) je na jučerašnjoj sjednici donio odluku da zatraži od Regulatornog tijela za elektronske medije u Srbiji da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti emitera televizijskih programa: „Happy TV“, „TV Pink M“ i „TV RTS1“ sa sjedištem u Srbiji, zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama, te preduzme adekvatne mjere.

Predsjednik Savjeta, Ranko Vujović, saopštio je da se procedura pokreće jer je SAEM uočio da se u sadržajima navedenih emitera koristi pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti.

Iz Savjeta podsjećaju da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smiju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smiju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vjere ili nacionalnosti.

„Uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih navedenim međunarodnim dokumentima, SAEM je pozvao Regulatorno tijelo za elektronske medije u Srbiji da, u okviru svojih nadležnosti, preduzme neophodne radnje u cilju njihovog otklanjanja u najkraćem mogućem roku“, navodi se u saopštenju.

SAEM izražava očekivanje da će Regulatorno tijelo za elektronske medije u Srbiji, u skladu sa dobrom dosadašnjom saradnjom, preduzeti neophodne radnje i sankcionisati kršenje programskih standarda u narednih 15 dana, što je i zakonom definisan rok. „Na taj način bi se doprinijelo promociji i efikasnoj primjeni preuzetih međunarodnih obaveza u vezi sa slobodom prijema i reemitovanja sadržaja iz drugih država, u pravcu unapređenja i zaštite kako slobode izražavanja, tako i drugih ljudskih prava građana u našim državama“, navodi se u saopštenju.

Ukoliko se i nakon isteka pomenutog roka nastavi kršenje pomenutih medijskih standarda, Savjet Agencije će, ističe Vujović, preduzeti mjere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Haris-DJurdjevic (1)

Đurđević – Nikada ne bih ni mogao da izgovorim da bih podijelio po metak u čelo

Nikada ne bih ni mogao da izgovorim da bih podijelio po metak u čelo onima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *