utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / SDP traži besplatne udžbenike za sve osnovce

SDP traži besplatne udžbenike za sve osnovce

Amandman na budžet

Socijaldemokratska partija (SDP) će sjutra u skupštinsku proceduru uputiti amandmane na predlog budžeta za 2020. godinu kojim će tražiti da se iz državnog budžeta kupe udžbenici za sve osnovce u Crnoj Gori, kazao je potpredsjednik partije Bojan Zeković.

Zeković ocjenjuje da bi time suštinski bila ispunjena ustavna odredba da je osnovno obrazovanje besplatno.

„Navedenim izmjenama će svi đaci u crnogorskim osnovnim školama od narednog 1. septembra dobiti besplatne udžbenike, koje bi bili u obavezi da vrate po završetku školske godine, kako bi ih koristile i sljedeće generacije“, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način, kako je kazao, sva djeca u Crnoj Gori bila bi u istoj situaciji jer sada dio lokalnih samouprava, prepoznajući problem visokih cijene kompleta udžbenika, obezbjeđuju sredstva za njihovu kupovinu.

„U nekim opštinama samo za prvake, u drugim do određenog razreda, tako da je očigledno da je potrebno ujednačiti ovu praksu sa državnog nivoa, budući da je obrazovanje u nadležnosti državne, a ne lokalne uprave. Novac koji je potreban za 68.000 osnovaca je svakako značajno manji od potrošnje novca na projekte poput spašavanja Montenegroerlajnza, za koji će Vlada dati 155 miliona ili najnovijeg troška od 30 miliona za garancije u koruptivnom poslu kad je u pitanju kolektor u Budvi“, navodi se u saopštenju.

Zeković smatra da je puno bolje da se novac koji se, kako su kazali, „očigledno troši neracionalno i za gubitaške kompanije i projekte, utroši na kupovine udžbenika za osnovce i time kao društvo pokažemo suštinsku brinu i odnos prema budućnosti Crne Gore“.

Iz SDP-a navode da će predložiti i amandmane kojima će tražiti povećanje zarada u zdravstvenom sektoru i sektoru bezbjednosti, kako bi ljekari, medicinski radnici i policijaci bili adekvatno plaćeni za odgovoran posao koji svakodnevno obavljaju.

„Novca u budžetu ima više nego dovoljno, samo je pitanje da li ćemo ga potrošiti na Montengro Airlines ili na povećanje zarada desetinama hiljada vrijednih i posvećenih ljekara, profesora ili policijaca i kupovine udžbenika za sve osnovce“, navodi se u saopštenju Zekovića.

 

izvor:rtcg.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Hranu svakodnevno bacamo, a u siromaštvu živi svako treće dijete

Međunarodni je dan podizanja svijesti o bacanju hrane, što je bio i povod da pitamo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.