četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / SDT vodi istrage protiv 22 lica zbog koruptivnih djela

SDT vodi istrage protiv 22 lica zbog koruptivnih djela

U koruptivna djela spadaju utaja poreza i doprinosa, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, primanje mita, davanje mita i protivzakonit uticaj.

Specijalno državno tužilaštvo je za prvo pola godine podiglo optužni predlog protiv šest lica zbog krivičnih djela visoke korupcije. U istom periodu donijete su naredbe o sprovođenju istrage protiv 22 lica, dok je optužnica podignuta protiv četiri lica, podaci su iz polugodišnjeg izvještaja SDT-a.

U koruptivna djela spadaju utaja poreza i doprinosa, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, primanje mita, davanje mita i protivzakonit uticaj.

Ovo tužilaštvo je za pola godine primilo prijave protiv 405 lica zbog koruptivnih djela, a iz ranijeg perioda u radu je ostala 421 prijava, tako da su tužioci u radu imali prijave protiv 826 lica.

– Od 826 prijava u izvještajnom periodu riješena je 301 prijava, odnosno 36,44 odsto prijava za ova krivična djela. U odnosu na 213 lica (70,76 osto) donijeta su rješenja o odbacivanju krivičnih prijava – navodi se u izvještaju.

Odbijeno šest sporazuma sa optuženima za utaju poreza

Zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa zaključeno je sedam sporazuma, od kojih je šest odbijeno, a za jedan se čeka odluka.

Sudu su dostavljena i dva sporazuma sa optuženima za zloupotrebu službenog položaja – jedan je odbijen, a jedan usvojen i u tom slučaju okrivljeni je osuđen na pola godine kućnog zatvora.

Među 22 lica u odnosu na koje je donijeta naredba o sprovođenju istrage su i bivša predsjednca Vrhovnog suda Vesna Medenica i bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Osim krivičnih istraga, protiv Jovanića i Medenice pokrenute su i finansijske istrage.

– U predmetu Kti-s br. 7/22 formiranom po krivici V.M. (Vesna Medenica) i drugi, krivična istraga pokrenuta je 19.4.2022. protiv 15 fizičkih i jednog pravnog lica. Finansijska istraga pokrenuta je 28.4.2022. godine – precizirali su iz SDT-a, dodajući da je u predmetu Jovanić i drugi, i krivičnai finansijska istraga pokrenuta 11. maja.

Izvor-dan.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevlja dobila novo izletište – Pametno jezero. Kovačević, ovo je samo jedan od naših ekoloških projekata

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva svečano su danas u otvorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.