sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Šehović: Dualno obrazovanje već daje rezultate

Šehović: Dualno obrazovanje već daje rezultate

Ministar Damir Šehović ističe da su stručne škole i dualno obrazovanje “jedan od najvećih iskoraka Ministarstva tokom mandata ovog saziva Vlade”, prenose Vijesti.

“Podaci koje smo dobili od našeg Centra za stručno obrazovanje su odlični: prema dobijenim podacima, od ukupnog broja učenika koji su izašli iz dualnog obrazovanja, 60 odsto njih se odmah zaposlilo, odnosno automatski su iz obrazovnog sistema prešli na tržište rada i dobili posao. Dodatno, vjerujemo da će i ostatak u izuzetno kratkom roku naći zaposlenje”, kazao je Šehović.

Istakao je da su stručne škole i dualno obrazovanje “jedan od najvećih iskoraka Ministarstva tokom mandata ovog saziva Vlade”.

“To cijenim ne samo zato što smo ih pokrenuli na kvalitetan način, nego što smo, kroz Centar za stručno obrazovanje, uspjeli da obezbijedimo njihovu održivost, što je mnogo teži posao. Tako ove godine imamo čak oko 800 učenika kod preko 250 poslodavaca u dualnom sistemu, u kome učenik uči u školi i paralelno se obučava kod poslodavca i za to dobija i naknadu. Dodatno, učenicima stručnih škola koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja, dodijeljeno je oko 700 mjesečnih stipendija”, istakao je ministar.

Važnija je, kaže, održivost i trajnost:

”Učenicima u dualnom sistemu obrazovanja, naknade u prva dva razreda bi trebalo da isplaćuje Ministarstvo, a u trećem poslodavac”.

Najbolji podaci su, ocjenjuje ministar, u mješovitoj školi “Ivan Goran Kovačić“ gdje su svi koji su završili školovanje po dualnom sistemu odmah nastavili da rade u svojoj struci.

“Isti je slučaj i sa školom ‘Ivan Uskoković’, odnosno podgoričkom Mašinskom školom, ali i sa SMŠ ‘Mladost’ iz Tivta. Ne zaostaje mnogo ni podgorička škola ‘Spasoje Raspopović’, ili nekadašnja Hemijska škola, gdje su skoro svi zaposleni – posao je našlo 90 odsto đaka koji su školovanje završili po dualnom sistemu. Ovo su činjenice. To ne znači da mislimo da bi svako trebalo da ide u stručne škole, ali od njih ne bi trebalo ni da se zazire. To su škole koje nude kvalitetan nastavni kadar, ali i dobre obuke i upoznavanje sa tržištem rada”.

Rekonstrukcija 10 stručnih škola počinje dogodine

Šehović obećava i da će tokom naredne godine početi i projekat rekonstrukcije čak 10 stručnih škola, ali i opremanje kabineta za praksu najvećeg dijela ustanova.

“I to kroz projekat sa Evropskom investicionom bankom (EIB). Napominjem da se mi podjednako entuzijastično bavimo i gimnazijama i stručnim školama, s tim što je kod nas dugo vladala takva društvena atmosfera da gimnazije nije bilo potrebno dodatno promovisati, jer su za njih bila zainteresovana i ona djeca koja imaju sklonosti ka takvnom vidu obrazovanja, baš kao i ona za koju je potpuno jasno da imaju sklonosti ka nekoj konkretnoj, stručnoj oblasti”.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.