nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Šehović za CdM: Zahvaljujući nastavi na daljinu djeca će ostati bezbjedna

Šehović za CdM: Zahvaljujući nastavi na daljinu djeca će ostati bezbjedna

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je za CdM da je apsolutno zadovoljan prvim reakcijama na novi „Uči Doma“ koncept.

Zadovoljan je Šehović i fleksibilnošću koji je cjelokupan obrazovni sistem pokazao, odgovornošću stotinjak nastavnika koji su bez ikakvog interesa i iz čiste ljubavi prema profesiji stali pred kamere i izložili se sudu javnosti, a posebno pokazanom društvenom odgovornošću i spremnošću brojnih pojedinaca i kompanija da im pruže ruku u jednom od odgovornijih poslova koji je urađen.

“I to u periodu kada se suočavamo sa, slobodan sam reći, najvećim nacionalnim izazovom u posljednje vrijeme”, ističe Šehović.

Crna Gora se, kaže ministar za CdM, definitivno snašla bolje od mnogih većih, bogatijih i uređenijih država, kada je nastava na daljinu u pitanju.

“Zbog toga iskazujem duboko poštovanje i zahvalnost mnogobrojnom timu koji stoji iza ovog zahtjevnog projekta, na koji treba da budemo ponosni, ne zato što je savršen, nego zato što je nastao u rekordno kratkom roku, a rezultat je zajedničkog napora, ne samo prosvjetnog resora, nego čitavog društva”, kazao je Šehović.

Crnoj Gori je, naglašava, pošlo za rukom ono što niti jednoj drugoj državi regiona za tako kratko vrijeme nije.

“Posegli smo ne za idealnim, nego za najbržim i najfunkcionalnijim rješenjima, zahvaljujući kojima su naša djeca, nakon samo jedne “izgubljene” sedmice, u vanrednim okolnostima u kojima ovih dana funkcionišemo, dobila mogućnost da ostanu bezbjedna i da “uče doma””, naveo je Šehović.
Šehović zadovoljan

Ministarstvo je, podsjeća, za svega nekoliko dana osmislilo koncept.

“Oslobodili smo tri televizijska kanala i obezbijedili im, uz pomoć naših operatora, nacionalnu pokrivenost, ali i prilagodili nastavni plan i program novom sistemu nastave na daljinu”, kazao je Šehović.

U samo dva dana Ministasrtvo je organizovalo oko stotinjak nastavnika koji su u rekordno kratkom roku snimili preko 300 kraćih predavanja iz gotovo svih predmeta koji se izučavaju u osnovnim i srednjim školama.

“Kreirali smo poseban web sajt koji je napravljen samo za ovu namjenu www.ucidoma.me, otvorili smo praktičan i pristupačan YouTube kanal na kojem se može naći svako pomenuto predavanje, prilagodili posebnu platformu Portal za nastavnike, a učenicima srednjih stručnih škola već obezbijedili većinu predavanja koja mogu naći na web sajtu samih škola. Izradili smo poseban dokument u formi smjernica svim osnovnim i srednjim školama za organizaciju nastave na daljinu, a sve one su već putem različitih dostupunih kanala komunikacije poput e-maila, sopstvenih online platformi, viber grupa i sl. organizovale komunikaciju sa učenicima i uspjele ipak da kreiraju sistem koji funkcioniše u ovim, gotovo nemogućim okolnostima”, objasnio je ministar.

Sada, kad je koncept učenja na daljinu krenuo, pred Crnom Gorom je posao unapređenja kvaliteta u svakom smislu.

“Dakle, duboko sam uvjeren da građani, i pored mogućih tehničkih ili nedostataka bilo koje druge vrste, svjesno biraju da ne vide to, već biraju da vide uloženi trud. Za mene, to dovoljno govori o novom društvenom ambijentu, koji počiva na zajedništvu. Dakle, i negativne situacije, poput ove, iz svih nas izvlače dobro. Kako su smislu dodatnih napora koje svi ulažemo, uključujući prosvjetu, tako i u smislu načina na koji gledamo na druge. Empatičniji smo, spremniji na pomoć i dijeljenje znanja, iskustva i svega čime raspolažemo. Zato sam siguran da ćemo i iz ove situacije izvući mnoge korisne pouke i promijeniti mnoge negativne društvene obrasce ponašanja”, uvjeren je Šehović.

U periodu koji slijedi Ministarstvo će obavještavati javnost o daljim koracima, i daće sve od sebe da opravdaju ukazano povjerenje.

“Ne očekujemo savršenstvo, jer u ovim rokovima i ovakvim okolnostima na to niti računamo, niti tome težimo. Naš cilj je da radimo najbolje što možemo. Naš cilj je suština, pa onda forma. A sa ovakvim nastavnicima, koji su svjesni aktuelnog trenutka i sopstvene uloge u njemu, našoj djeci definitivno možemo obezbijediti i zdravlje i znanje, i to baš tim redosledom. Zato smo, u konačnom, i organizovali nastavu na daljinu”, ističe Šehović za CdM.

 

IZVOR: CDM.ME

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Proslava hramovne slave Sv. Petke

Proslava Svete Petke uz molitvu, litiju i duhovnu muziku

  Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja najavila je proslavu hramovne slave 27. oktobra. Toga dana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *