četvrtak , januar 21 2021
Početna / Vijesti / Ekonomija / Selektivne mjere struke iz NKT-a za ugostitelje sa sjevera prenesene na lokalne samouprave

Selektivne mjere struke iz NKT-a za ugostitelje sa sjevera prenesene na lokalne samouprave

Danas na konferenciji za medije direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je  saopštio da je evidentirano 59 novozaraženih, nakon 372 urađene analize. Novooboljeli su iz: Podgorice: 28, Bijelog Polja: 10, Rožaja: 6, Pljevalja: 5, Budve: 2, Kotora: 2, Tuzi: 1, Danilovgrada: 1, Kolašina: 1, Nikšića: 1, Berana: 1 i Bara: 1. Nakon pitanja novinara da prokomentariše inicijativu beranskih ugostitelja koji su u pismi NKT-u poručili da ih selektivna mjera ne stavlja u isti rang sa kolegama u Podgorici i na primorju, te s obzirom da se nalaze na siromašnom sjeveru dodatno je ugrožena egzistenciju svih koji rade u ugostiteljstvu, Mugoša je rekao da dolazi do usporavanja situacije u nekim opštinama, ali će vidjeti kako će se nastaviti dalje, te da će ugostitelji u sjevernom region moći da rade zavisno od dogovora sa lokalnim samoupravama.

Kako smo nezvanično saznali za ponedeljak u 12 sati predsjednik opštine Igor Golubović uputio je pozive za sastanak pojedinim pljevaljskim ugostiteljima. Pitanje je da li će NKT mjere ponovo biti selektivne i koji će kriterijum biti za nastavak njihovog rada.

Pljevaljski ugostitelji su na ivici opstanka jer im je rad zabranjen dva i po mjeseca zbog mjera NKT-a, i to u vrijeme kada bi trebalo da imaju najviše posla. Tokom proglašenja epidemije korona virusa svi ugostiteljski objekti u CG bili su zatvoreni 65 dana a od 6. jula ponovo su zatvoreni u sjevernom regionu – Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici, Andrijevici, Rožajma, Plavu i Gusinju.

Pljevaljski i beranski ugostitetlji ističu da se u potpunosti podržavaju mjera koje će dovesti do suzbijanja širenja Kovid-19 pod uslovom da se ne primjenjuju selektivno.

„Tražimo hitno usvajanje mjera subvencije koje bi podrazumijevale ne samo subvencije za zapošljene radnika već i za izgubljenu dobit, plaćanja računa struje, vode, komunalija, kirija, kredita, kamata i svih ostalih režijskih troškova“, navodi se u pismu beranskih ugostitelja. Potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT Milutin Simović poručio, 14.jula, da se ekonomijom brani javno zdravlje, te „sada kada izlazimo iz doma i kad je potreba svih da se život normalizuje i da živimo s novom realnošću, treba nam disciplina, distanca, maska, i disciplina higijene“.

Mnogo je nelogičnih izjava i mjera koje sprovodi NKT-a, posebno nakon širenja broja inficiranih bez proglašenja epidemije. Simovićeva izjava da se moramo naučiti da živimo sa koronom, jer javno zdravlje zavisi i od ekonomije, izgleda da ponovo ima duple aršine i ne važi za sjeverni region. Pljevaljskim ugostiteljima ostaje da se sačekaju ponedeljak 20. jul i vidi šta je struka iz NKT-a sada preporučila lokalnim samoupravama I po kojim kriterijumima će se I kome omogućiti otvaranje ugostiteljskih objakata. Privremena mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata na sjeveru CG trebalo da traje do 22. jula, uz mogućnost da se produže dalje.

IMG-06cf1a58bc67c7b00860b82e4428b508-V
Pljevaljski ugostitelji 76 dana bez prihoda

Direktor Instituta za bolesti djece, dr Saša Radović rekao je danas da je na liječenju u Crnoj Gori 141 pacijent,17 ih je sa teškom kliničkom slikom, od kojih je šest na respiratoru.

Kazao je da je u Crnoj Gori trenutno 47 zdravstvenih radnika koji su pozitivni. U samnoizolaciji je 136. Danas su u Baru  preminule dvije osobe od covida 19.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

foto Anto Bakovic

Koaliciji „Mir je naša nacija“ direktori EPCG, CEDIS, Luke Bar, DF-u direktori Plantaža, Željezničkog prevoza…

Partije koje čine novu parlamentarnu većinu su dogovorile načelnu podjelu većine mjesta „po dubini“ i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *