sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Seminar o medijskoj pismenosti za novinare i prosvetne radnike

Seminar o medijskoj pismenosti za novinare i prosvetne radnike

U okviru projekta „Pismenost, stereotipi i život u digitalnom vremenu“ Pljevaljske novine su organizovale dvodnevni seminar, za novinare i prosvetne radnike, na temu Medijska pismenost i verifikacija izvora i Društvene mreže i mobilno novinarstvo a u cilju promovisanja medijske pismenosti i tačnog informisanja. Seminar je u pljevaljskom Hotelu Franca, juče i danas, a predavač je Milena Bubanja Obradović, urednica portala Radio Berane  i potpredsjednica Sindikata Crne Gore.

– Medijska pismenost je od izuzetnog značaja, jer je ona zapravo funkcionalna pismenost 21. vijeka. Njena osnova je kritičko čitanje medijskog sadržaja, kako bi smo suštinski razumjeli poruku koja nam se šalje. U tom smislu, moramo načiti da mislimo o kontekstu koji utiče na medijski sadržaj i tumačiti ga u skladu sa tim. Svaku poruku koju dobijamo moramo dekodirati, a to je ono što se uči. Postoje vrlo jednostavni načini(alati) kako provjeravamo da je određeni sadržaj tačan i da li postoji pokušaj manipulacije – rekla je Milena Bubanja Obradović.

Pljevaljske novine su od Instituta za mediije Crne Gore dobile grant za proizvodnju medijskih sadržaja u kojima smo uradili teme život u digitalnom vremenu i uticaj epidemije na navike djece, izazove i opasnosti od internet, medijske manipulacije i govor mržnje kao i komentari na društvenim mrežama kao izvor informacija I šansa za građane, odnosno slobodu govora I medije, kao jedan od izazova u profesionalnom radu.

-Kako su Pljevlja, poslednjih mjeseci, često bila predmet medijskih objava u kojima su isticane međunacionalne tenzije i ugroženost ljudskih prava veoma je važno da imamo što više obuke o medijskoj pismenosti kako bi sugrađani veoma oprezno pristupili čitanju sadržaja koji se može naći na internetu i ne bi podlegli medijskim manipulacijama, kazala je Vela Mićković dodajući da će u februaru biti raspisan konkurs za srednjoškolce na temu Pismenost, stereotipi i život u digitalnom vremenu, a najbolji će biti novčano nagrađeni.

Donator projekta je britansko Ministarstvo spoljnih poslova uz podršku britanske ambasade u Podgorici.

IMG_20210206_130152

Seminar o medijskoj pismenosti
Seminar o medijskoj pismenosti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.