četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Sezona alergije na polen počinje: Šta da radite da smanjite uticaj alergena

Sezona alergije na polen počinje: Šta da radite da smanjite uticaj alergena

Sezona alergije na polen počinje što znači da će mnogi izgledati kao da su prehlađeni. Posjeta ljekaru je najbolja opcija, jer oni imaju jasan uvid u vaše zdravstveno stanje, ali ipak postoje načini koji će vam ublažiti simptome.

Izbjegavajte provoditi vrijeme na otvorenom

Iako izbegavanje boravka na otvorenom nakon zimskih dana čini kao nemoguća misija, osobe koje su alergične na polen bi trebalo dva puta razmisliti pre nego što se odluči izaći iz doma. Ipak, to ne znači da ne smijete izlaziti iz kuće, ali trudite se da ne izlazite između pet i deset sati ujutro kada je koncentracija polena najveća.

Tuširanje

Razmislite o tuširanju i pranju kose nakon boravka na otvorenom, jer polen može dospjeti na kosu, kožu i odjeću. Svakako prevucite i odeću koju ste nosili, jer polen ostaje i na odeći.

Prozori neka budu zatvoreni

Prozori vašeg doma neka budu zatvoreni tokom dana, a prostorije obavezno izračite u večernjim satima. Takođe, dok vozite, krovni prozor neka bude zatvoren, a prema želji ostavite ostale prozore otvorene kako bi zrak cirkulisao.

Kupajte kućne ljubimce

Kupanje kućnih ljubimaca može pomoći u ograničavanju alergena. Polen može dospjeti u njihovo krzno pa tako iu vaš dom. Preporučuje se da u sezoni alergije kupate vašeg ljubimca samo dva puta sedmično, jer previše kupanja može biti loše za njihovu kožu. Zbog toga se preporučuje korišćenje vlažnih maramica za kućne ljubimce.

Nosite masku

Ako ipak radite na otvorenom onda nosite masku kako biste lakše filtrirali polen. Sunčane naočare sprečavaju ulazak polena u vaše oči, a možete koristiti i vazelin kojeg ćete namazati unutar nosnice kako bi se zaštitili od ulaska polena u dišne puteve.

Izvor-cdm

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Kod Šavnika uhapšen Pljevljak zbog droge

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv droga su zajedno sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.