petak , oktobar 23 2020
Početna / Vijesti / Kultura / Sjutra u sali Doma Vojske promocija knjige ,,Rat i mir kapetana Reka” profesora Buda Simonovića

Sjutra u sali Doma Vojske promocija knjige ,,Rat i mir kapetana Reka” profesora Buda Simonovića

Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” organizuje književno veče u subotu 22.juna u sali Doma Vojske u 20 časova na kome će predstaviti knjigu ,,Rat i mir kapetana Reka” profesora Buda Simonovića

 

O knjizi će govoriti profesor, pjesnik i novinar Slobodan Vučinić, profesor Milorad Zečević, mr Zora Jestrović, autor knjige profesor Budo Simonović, a o događajima će govoriti  glavni junak Amir Reko i Milivoje Čarapić.

Knjiga je doživjela veliku čitanost ne samo kod nas već i u regionu. Njena promocija je održana u bibliotekama Prijepolja i Nove Varoši.

– Sve ovo su bili motivi da i mi kao ustanova priredimo jedno ovakvo veče na kome ćemo knjigu približiti čitalačkoj publici. U knjizi je sadržana istinita priča o Amiru Reku, nekadašnjem kapetanu JNA, koji je krajem juna 1992. godine kao komandant 43. drinske brigade vojske BIH u Goraždu, založio glavu i svojim postupkom dokazao ne samo profesionalne već i univerzalne ljudske vrijednosti – kazala je Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke „ Stevan Samardžić“.

Prema ovoj knjizi snimljen je dokumentarni film ,,Makedonac”, jer je to bio nadimak Amira Reka, koji je režirao Faruk Sokolović, a  scenarista je Šuhreta Duda Sokolović.

Biblioteka Reko

– Ovaj film je autentično filmsko svjedočanstvo o čojstvu i junaštvu kapetana Reka, univerzalna priča o časnom vojniku u ratnom vihoru koji, uprkos svojoj ličnoj  tragediji i gubitku, nije dopustio da ga obuzme mržnja i  osvetoljubivost. Film govori o ljudskosti koju je Amir Reko pokazao u prošlom  ratu, kada je odbio da izvrši naredbu da pobije mještane srpske nacionalnosti iz sela Bučje i to samo tri dana nakon što je dobio vijest da su u njegovom rodnom selu Gudelj u fočanskoj mjesnoj zajednici Jošanica ubijeni njegova majka, djed i još pet članova familije – istakla je Bajčeta.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

1582364430

Neveni Jovović, učenici Gimnazije, drugo mjesto na konkursu “Naš Patrijarh Pavle”

Na likovnom i literarnom konkursu ,,Naš patrijarh Pavle”, koji su raspisali Eparhija budimljansko-nikšićka i Matica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *