utorak , april 7 2020
Početna / Vijesti / Ekonomija / Skočile cijene pojedinih namirnica

Skočile cijene pojedinih namirnica

Prodavci u Crnoj Gori podigli su u prethodnim danima cijene prehrambenih namirnica poput brašna, bijelog luka, limuna, pomorandži i jabuka, u vremenu kada je u zemlji praktično vanredno stanje zbog pojave koronavirusa.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) saopšteno da su evidentirali poskupljenje određenih namirnica, ali da nijesu mogli da reaguju jer zakon to ne zabranjuje.

“Glavni problem je što je tržište u Crnoj Gori slobodno, odnosno ne mogu da se ograničavaju cijene već ih trgovci sami formiraju. To važi za sve proizvode osim za lijekove na recept. Isti slučaj je i sa poskupljivanjem dezinfekcionih sredstava”, rekli su iz UIP-a.

Marže, kako su kazali, mogu da se kontrolišu samo u apotekama vezano za lijekove na recept.

“Mi smo evidentirali povećanje cijena pojedinih namirnica, ali u tim slučajevima Tržišna inspekcija nije mogla da reaguje jer Zakon o unutrašnjoj trgovini to ne zabranjuje”, saopšteno je iz UIP-a.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je sredinom ovog mjeseca saopštila da nije moralno što prodavci povećavaju cijene dezinfekcionih sredstava.

“Formiranje cijena je slobodno. To je sad legalno, ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sjutra biti legalno. Sjutra naredbom možemo ograničiti cijene”, poručila je ranije Sekulić.

 

izvor: fosmedia.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

zgrada pljevlja varoš

Očekuje se pad cijena nekretnina zbog manjka interesovanja

Interesovanje za kupovinu nekretnina je usljed situacije izazavane koronavirusom potpuno nestalo, pa agencije za nekretnine …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *