nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Skup Gačevića- očuvanje tradicije i porodičnih vrijednosti

Skup Gačevića- očuvanje tradicije i porodičnih vrijednosti

Proteklog vikenda, 8. juna, u Arilju je održan 5.Sabor bratstva Gačevića na kome se okupilo oko 300 bratstvenika.

Domaćini su se potrudili da sve one koji su došli iz Crne Gore, pojedinih regiona iz Srbije i dijaspore ugoste uz pesme i igre iz užičkog kraja. Druženje je ulepšala pevačka grupa koja je podsetila na izvorne narodne pesme iz zapadne Srbije, a nastupili su i trubači koji su dočarali atmosferu Guče.

„Svedoci smo da danas ima previše skupova koji pozivaju na nekakve podele, ili govore o mržnji, zato je skup poput ovog  gde bratstvo Gačević nastoji da se saznaju imena svih onih koji nose to prezime, ko su i kuda su se selili kroz istoriju , da se upoznaju i druže velika stvar“, rekao je na Saboru predsednik opštine Arilje Dragiša Terzić.

Želim vam da se i sledeći put okupite u ovako velikom broju i da bude što više skupova posvećenih ljubavi, očuvanju porodičnih vrednosti, očuvanju tradicije, kazao je Terzić.

Očuvanje tradicije, saznanje ko smo, kome pripadamo, odakle su nam preci – to je nešto što i danas ne gubi na značaju bez obzira na savremene tehnologije i ubrzan tempo života, rečeno je na Saboru održanom 8. juna 2019.u Arilju. Preci bratstva Gačevića doselili su se u pljevaljski kraj, prema narodnom kazivanju, s područja današnjeg Kosmeta.

Na skupu su govorili Gačevići iz Beograda, predstavnici porodice Gačević sa Jabuke, bratstvenici iz Mataruga, Prijepolja,Šapca…

Inače, Bratstvo ima svoju Skupštinu, IO i Nadzorni odbor i preko njih će ubuduće obaveštavati o svim aktivnostima. Naredni sabor biće održan 2021.

Sabor GačevićaSabor Gačevića PVGačevići u AriljuGrb Gačevića

Milena Gačević

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *