sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Slava Manastira Svetog arhangela Mihaila u Tari

Slava Manastira Svetog arhangela Mihaila u Tari

– Blagodarimo Bogu što nas je počastvovao da budemo na ovome svetome mestu. Velika je čast danas biti sa ovim kršnim, plemenitim narodom pravoslavnim, sa ovim srpskim sinovima koji se nadmeću po snazi i visini sa ovim visokim brdima i planinama oko nas, sa ovom divnom omladinom koja se nadmeće u lepoti sa anđelima nebeskim koje danas slavimo…Sveti Angeli i Arhangeli su Bogu najbliži i najumilnije mu pevaju i Bog prima pesmu iz njihovih usta. Ali je Bog udostojio i nas da se prislonimo uz njih i da pevamo zajedno sa njima. Bog prihvata i ono što mu mi prinosimo, čista srca i sa dobrom namerom, i prihvata i naše pevanje, bez obzira što ono nikako ne može da se poredi sa pevanjem anđela… Bog je na ovome svetom mestu vekovima prihvatao vaše pretke, njihovu veru, njihovo ispovedanje, njihove podvige, njihovo nošenje Krsta časnoga, njihovo čestito življenje. Na ovome mestu su naši preci pravoslavni pokazivali šta oni mogu, ko su i kako veruju, kuda streme. U tom svom ispovedanju mnogo su podviga pokazali i mnogo su i stradali ali sve časno izdržali. Ovaj sveti hram je ojačavao narod koji je k njemu dolazio a narod koji je dolazio je iznova gradio, obnavljao i ojačavao ovaj sveti hram – besjedio je vladika Atanasije nakon svete arhijerejske liturgije povodom hramovne slave Manastira Svetog arhangela Mihaila u Tari, 19. septembra, na dan uspomene na Čudo Svetog arhangela Mihaila u Honi, čestitajući slavu domaćinu jeromonahu Zosimi, nastojatelju Manastira Svetog arhangela Mihaila u Tari, kumovima slave bratstvu Petrovića i svima prisutnima, pohvalivši istrajnost, ljubav i trud svih prisutnih.  Prisustvovalo je mnoštvo vjerujućeg naroda, a znatan broj se i pričestio tokom liturgije.

Usedila je trpeza ljubavi koju su pripremili kumovi slave bratstvo Petrovića uz prigodan kulturno – umjetnički program u kome su učestvovali narodni guslari: Isak Simićević, Ivan Bulić, Vaso Đondović, Milan Marković i Maksim Vojvodić. Program je vodio Milan Bajčeta.

opširnije u broju pod 1.10.2019.

Manastir u Tari 2019Manastir2Manastir 3Vladika Atanasije Tara 19Kumovi Petroviće Tara 2019

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ani, Milici i Anđeli nagrada ”Dušan Grbović”

JU NARODNA BIBLIOTEKA „STEVAN SAMARDŽIĆ“ DODJELILA NAGRADU „DUŠAN GRBOVIĆ“ JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.