nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Sloga i dostojanstveno okupljanje u odbrani crkvenih svetinja

Sloga i dostojanstveno okupljanje u odbrani crkvenih svetinja

 

Na početku trećeg milenijuma direktno miješanje države Crne Gore u crkveni život izazvalo je ogromno nezadovoljstvo pravoslavnih vjerujućih ljudi, koji i u Pljevljima molitvom i protestom gradskim ulicama, traže da se povuče usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, kojim se traži da, iako je sva imovina u Pljevljima upisana u Upravi za nekretnine , područnoj jedinici Pljevlja, da  SPC  dokazuje da je imovina njena iako je to već jednom dokazano upisom u katastar. Tako loša namjera vlasti doživljava se kao progon vjernika i otimanje svetinja SPC i zato se najčešće čulo skandiranje „ne damo svetinje“ a svako novo sabranje ima više pristalica.

Večeras se okupljenima obratio student Mirko Stojkanović poručujući da je obradovan Pljevljacima koji u nezapamćenom broju izlaze na ulice kao i „slogom i dostojanstvom koje ovih dana projavljujemo kao narod okupljajući se i učestvujući u molitvi i litijskoj šetnju ulicama našeg grada“

-Probuđena srca i savjest naših Pljevljaka koji u sve većem broju bez straha izlaze u susret našoj crkvi najveća su snaga ovog naroda. uUpornim, dostojanstvenim i mirnim molitvenim okupljanjima, na kojima ćemo istrajati dokle god bude potrebno, borimo se isključivo za ono što nam pripada, a što su slavni preci vjekovima iza nas gradili i čuvali. Naše svetinje su ugrožene „zakonom topuza“, koji je presedan u istoriji prava. Jedini način da ih sačuvamo je da u miru i što brojnije, pokažemo naše neslaganje, poručio je okupljenima u centru grada Mirko Stojkanović, student treće godine Pravnog fakulteta, moleći da se ne dozvoli bilo kakav incident jer među vjernim narodom „nema mjesta nikakvim nacionalističkim i partijskim obilježjima“. Stojkanović je pozvao lokalnu televiziju Pljevlja da za okupljanja sugrađana izdvoji poseban termin.

Sveštenstvo SPC pozvalo je narod na molitvu i sjutra u 18 sati u crkvi Svete Petke,  da ponesu ikone, upale svijeće i pomole se da  razum prevlada kod onih koji žele da uzmu vjernicima svetinje.

Foto Veselin Dragas
Foto Veselin Dragas
Najmladji nose ikone svetaca
Najmladji nose ikone svetaca

IMG-fa17b58f9f4e5dea61b92d83e9c85fd8-VFB_IMG_1577738102217IMG-a878129c108cf52665f83917c866f01c-V

Foto Veselin Dragas
Foto Veselin Dragas
Kolone vjernika 1.1.2020.
Kolone vjernika 1.1.2020.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.