nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Smjena bivšeg direktora Bolnice zbog nezakonitog zapošljavanja i neefikasnosti

Smjena bivšeg direktora Bolnice zbog nezakonitog zapošljavanja i neefikasnosti

Komisija Ministarstva zdravlja tvrdi da su pojedini direktori neefikasni, nezainteresovani i nemaju osnovne vještine za rukovođenje zdravstvenim ustanovama, pišu Vijesti, prenoseći da je izvršena kontrola barske i pljevaljske bolnice, gdje je došlo smjene direktora, kao i pojedinih domova zdravlja

Komisija Ministarstva zdravlja boravila je krajem februara i u pljevaljskoj Opštoj bolnici, gdje je utvrdila da je menadžment te ustanove “neefiksan, potpuno indolentan, nezainteresovan i ne poznaje osnovne vještine upravljanja zdravstvenom ustanovom”.

“Sve to je rezultiralo brojnim nezakonitostima u materijalno-finansijskom poslovanju, dok je nesprovođenje interne kontrole kvaliteta stručnog rada, uz ostale navedene svjesne i nesvjesne propuste, dovelo do drastičnog i nedopustivog srozavanja kvaliteta rada, ispod minimuma svakog standarda zakonitog i racionalnog poslovanja”, navodi se u izvještaju tročlane komisije u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kontrolori navode i da je pljevaljska bolnica grubo prekršila Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. To je konstatovala i Agencija za sprečavanje korupcije, koja je utvrdila da je ova ustanova na nesistematizovana radna mjesta u toku izborne kampanje zaposlila tri radnika na obezbjeđenju, dva sprovodnika pacijenata i dva radnika na pranju veša.

Ni pljevaljska bolnica, kao ni barska, nije Ministarstvu dostavljala mjesečne i godišnje izvještaje o upotrebi i namjeni finansijski sredstava kao primalac donacije.

Komisija je konstatovala i da oblast zaštite na radu u pljevaljskoj bolnici nije regulisana u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja na radu, da ne postoje neophodna akta, kao i da su stručni nalazi istekli.

“Kako nije urađen Akt o procjeni rizika, nijesu identifikovana radna mjesta sa posebnim uslovima rada, odnosno radna mjesta sa povećanim rizikom za zaposlene u Opštoj bolnici Pljevlja”, tvrde kontrolori.

Bivši direktor pljevaljske bolnice Erduan Lalović razriješen je 18. marta te funkcije, dan nakon sačinjavanja ovog izvještaja, dok je na njegovo mjesto postavljen Saša Grbović.

Izvor Vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

SUTRA SLAVIMO VAVEDENJE! Po jutru na ovaj veliki praznik prema narodnom verovanju znaćemo kakva će nam biti sledeća godina!

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Vavedenje Presvete Bogorodice – jedan od dvanaest velikih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.