nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Smjena Igora Golubovića – više od igre

Smjena Igora Golubovića – više od igre

Pljevaljski DPS je za nešto više od 24 mjeseca na odstrel stavio i svog drugog predsjednika opštine u Pljevljima. Prvi predsjednik opštine Mirko Đačić, u koga su se kleli, okivan u zvijezde otišao je “preko noći” a građani Pljevalja saznali su iz DPS medija podgoričke Gradske TV, koju je otvorio predsjednik Podgorice i funkcioner DPS Ivan Vuković, da je završen mandat Igora Golubovića. Gradska je objavila da je da je Golubović izjavio da su grafiti urbana vrijednost, koje neće uklanjati, pa su prikazali ime Ratko Mladić, koje je po drugi put ispisano na nekom objektu u Pljevljima. Po hitnom postupku, u nedeljno jutro u 9 sati, zasjedao je izvršni odbor DPS, u kome je i Pljevljak Danijel Živković, da bi se ogradio od izjava i medijskih interpretacija predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića “od njegove nedopustive izjave u odnosu na dešavanja u gradu, ali i u odnosu na politiku koju zastupa naša stranka”. Oni su izrazili neslaganje sa Golubovićevim posljednjim izjavama i odlučili su da pokrenu preispitivanje povjerenja Goluboviću pred Opštinskim odborom DPS.

Igor Golubović  je za Vijesti kazao da njegova jučerašnja izjava za podgoričku Gradsku televiziju nije vjerodostojno prenijeta i da je izvučena iz konteksta “apsolutno nisam mislio na grafit o kome se ovdje želi inputirati da utičem na to da se ti grafiti ne uklanjaju”. Kaže da nije integralno prenijeta izjava u kojoj je kazao da je Ratko Mladić osuđeni ratni zločinac i da Srbi treba njega da se stide, te da je iznenađen brzom reakcijom na njegove navodne izjave, a da ga prije toga niko od visokih funkcionera DPS-a nije kontaktirao da pita šta on misli o tome, i da li su izjave na način na koji su prenijete izvučene iz konteksta.

“Sad neko od mene pokušava da napravi fašistu, a nema nijednog Golubovića koji nije bio antifašista“, rekao je Golubović ističući da baštini evropske vrijejdnosti I državu socijalne pravde, te da je član DPS za koji smatra da baštini iste vrijednosti.

Očigledno da je Golubović kolateralna šteta upornih pokušaja izazivanja nemira u Pljevljima na vjerskoj osnovi, koji su počeli dan nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbor u Crnoj Gori. Zvanično DPS je izjavio da prihvata demokratksu smjenu vlasti ali u Pljevljima je scenario dešavanja bio drugačiji. DPS, SD i Bošnjačka stranka u Pljevljima vladaju dva mandata. Policija je obećavala da će riješiti slučaj kamenovanja prostorija Islamske zajednice a činjenica je da je su za ispisivanje grafita mržnje o Srebrnici osumnjičeni aktivisti DPS, koje je sud oslobodio, iako na suđenje nisu pozvani svjedoci koji su vidjeli ko je ispisivao poruku Srebrnica 92. Po istom scenario, policija nije otkrila ko je u centru grada ispisao ime Ratko Mladić, ali je “Pobjeda” napisala tekst o strahu I kontinuiranim šovinističkim provokacijama i nasrtajima koji trpe Bošnjaci Muslimani u Pljevljima od devedestih godina prošlog vijeka.

“Određena primitivna iskazivanja pripadnosti određenoj nacionalnoj zajednici su sada na snazi. Ne samo sa srpske strane, nego i sa bošnjačke se na isti način profiliše… E, sad da li jednih ima 90 ili 80 posto, a drugih 10 ili 20 posto, pa se to malo više vidi ili malo više ne vidi, to je druga stvar”, izjavio je Golubović za Pobjedu. Nakon Pobjedinog teksta prekrečen je grafit Ratko Mladić sa prostorija opštinskog preduzeća Čistoća a kada se pojavio drugi grafit javnost je saznala od Gradske TV u jučerašnjem prilogu o grafitima iz Pljevalja.

Predsjednik Opštine Pljevlja je morao imati mnogo više senzibiliteta kada je govorio o navodnim nacionalizmima u gradu saopštio je danas portparol BS Adel Omeragić, ocjenjujući da Golubović nema više podršku njihove partije, te da je aktuelna Vlada svojim djelovanjem samo dodatno doprinijela da danas imamo pojačanu etničku dustancu – što se posebno osječa u Pljevljima. Portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević kazao je da predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović više nema podršku te partije. Članica DPS Marta Šćepanović kazala je je sramna Golubovićeva izjava I da više ne može biti član DPS. Generalni sekretar DPS  Aleksandar Bogdanović kazao je za Portal Analitika kako je riječ o nedopustivim stavovima, od kojih se u DPS-u distanciraju.

Kada je DPS otpustio Mirka Đačića tada su Pljevlja dobila eko naknadu, a na takvu mogućnost se tadašnja Vlada zgražavala. DPS partija nije dozvolila preveliko talasanje Mirka Đačića, bivšeg predsjednik opštine Pljevlja, jer je od Vlade tražio da višemilionski dug Vektre Jakić prema lokalnoj upravi prebije za dug koji Opština ima po osnovu poreza i doprinosa. Kako upućeni kažu Đačić se previše samostalno ponašao na radnom mjestu,pa je dobio usmenu poruku da se je završio mandat a da izabere način odlaska sa funkcije. Đačić je 17.maja 2019. Godine, na polovini svog drugog mandata, podnio ostavku na funkciju predsjednika opštine, I na članstvo u DPS-u. Za  “Pobjedu” je sjutradan saopštio da odluku nije donio na brzinu, već da je dobro razmislio. U julu je za Vijesti izjavio da je ostavku dao zbog nagomilanog nezadovoljstva odnosom Vlade i države prema opštini Pljevlja, prvenstveno zbog načina rješavanja finansijskih i ekoloških problema. Dok je u avgustu prošle godine Đačić je podržao Socijaldemokratsku partiju (SDP) na parlamentarnim izborima 30. Avgusta 2020. godine.

Ovaj put građani Pljevalja gledaju sinhronizovano djelovanje DPS i koalicionih partnera BS i SD a sve se odvija preko medija bliskih DPS.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu“

Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.