petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / SNP :“GRADIR MONTENEGRO” DA PRESTANE SA UGROŽAVANJEM I DEVASTACIJOM VODENIH EKOSISTEMA U PLJEVLJIMA

SNP :“GRADIR MONTENEGRO” DA PRESTANE SA UGROŽAVANJEM I DEVASTACIJOM VODENIH EKOSISTEMA U PLJEVLJIMA

Poštovani građani Pljevalja, ovih dana ste svjedoci društveno neodgovornog ponašanja firme „Gradir Montenegro“ čiji je većinski vlasnik firma ZGH iz Poljske koja u vode Mjedeničkog potoka po ko zna koji put ispušta opasne materije, te da nastavlja sa trovanjem ovog vodotoka, a i same rijeke Ćehotine.

Akcident koji se prije dva dana desio na Mjedničkom potoku od strane firme “Gradir Montenegro” pokazuje društvenu neodgovornost na štetu životne sredine u Pljevljima.

Problem zagađenja Mjedničkog potoka u pljevaljskom rudarskom naselju Šula mora se što hitnije rješavati, s obzirom na to da utiče i na živi svijet rijeke Ćehotine u koju se uliva.

Odgovorna lica u “Gradir-u moraju konačno da shvate da je Crna Gora Ekološka država i da se prema životnoj sredini i vodenim ekosistemima moraju odgovorno ponašati. Nadležni moraju što hitnije reagovati i sankcionisati odgovorna lica u ovoj firmi zbog neodgovornog odnosa prema životnoj sredini. “Gradir Montenegro” radi bez odgovarajućeg prečišćavanja otpadnih voda. Ključni problem u zaštiti životne sredine je u institucijama, jer u vrlo malom procentu sankcionišu zagađivače. U Pljevljima devastacija životne sredine je ozbiljan problem a iza nje obično stoje interesi privilegovanih pojedinaca i korupcija.

Ovim putem pozivamo nadležne iz Ministarstva Ekologije da što hitnije imenuju ekološkog inspektora u Pljevljima, kao i da otvore predstavništvo Centra za ekološka ispitivanja – CETI za sjeverni dio Crne Gore sa sjedištem u Pljevljima. Neophodno je imati obučeno i sertifikovano lice kako bi u što kraćem vremenskom periodu izuzimalo uzorke u akcidenntnim situacijama i iste slalo u centralnu labaratoriju  CETI-ja u Podgoricu. Samo uzorci uzeti od strane sertifikovanih i obučenih lica su vanjan dokaz pred nadležnim pravosudnim institucijama.

Građanima Pljevalja je dosta devastacije i ugrožavanja životne sredine od pojedinaca i društveno neodgovornih kompanija koje zarad njihovog profita i dobiti koja ide van Crne Gore uništavaju prirodne resurse i vodeni ekosistem naše opštine.

OO SNP Pljevlja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Srpski narod protiv namjere da se izglasa njegova navodna genocidnost“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je uoči današnje Sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.